Dióverő

2021.09.28. 12:00

Dióverő Nagyvásár zajlott Érmihályfalván

Az idei Dióverő Nagyvásár rendezvénysorozat az egykori vásárok hangulatának megőrzése mellett az Európai Unióval kapcsolatos témák köré csoportosult szeptember 23–26. között Érmihályfalván.

Fotó: ermihalyfalva.ro

Balázs J. Attila

Ciucur Losonczi Antonius

Az Érmihályfalváért Egyesület, a helyi önkormányzat, valamint a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület által szervezett ünnepségsorozat programjai közé egyaránt beiktattak az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő, és újdonságnak számító rendezvényeket, a koronavírus-járvány diktálta előírások tiszteletben tartásával. Az egyik fő helyszín a Gödör rendezvényház volt.

Csütörtökön a szomszédi és partnerségi viszonyokra fókuszáltak, azaz Zeffer Tímea, az 1-es számú Technológiai Líceum igazgatónője és Boda Brigitta tanárnő moderálásával már lezárult vagy még folyamatban levő európai uniós oktatási projekteket mutattak be. Az érdeklődők ezután Dérer Ferenc Bihari Naplók című könyvének bemutatóján vehettek részt. Később a helyi Veres László Zsolt Városi Kórus lépett fel Darabont Alíz vezetésével, majd Szőcs Lőrincz prímás és zenekara.

Péntek délelőtt ünnepi közgyűlést tartott az érmihályfalvi önkormányzat képviselő-testülete, melynek keretében átadták a kiválósági díjakat és partnerségi megállapodást írtak alá a Hargita megyei Koronddal. A dokumentumot Katona Mihály korondi és Nyakó József érmihályfalvi polgármester látták el kézjegyükkel. Az idei rendezvénysorozaton többször is foglalkoztak az Európai Unióval, péntek délután Varga Róbert, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója prezentálta az Európai Unió történetét, majd röviden összefoglalta az Európai Parlament működését. Ezután egy kicsit „hazai vizekre evezve” Érmihályfalva fejlődéstörténetébe nyerhettek bepillantást az érdeklődők, Szilágyi Andrea muzeológusnak köszönhetően. Közben zajlott a gyerekfocitorna, valamint a Facsikó futam a Praszler Stadionban. A kora délután könyvmutatóval kezdődött, melynek Bokor Irén Kuthy Lajos élete – Válogatás műveiből című kiadványa volt a tárgya. Gheri Judit könyvtárosnő mutatta be a könyvet, betekintést nyújtva megszületésének kulisszatitkaiba, Boros Emőke és Keresztesi Judit tanárnők pedig részleteket olvastak fel a kötetből. Este retro buli várta a szórakozni vágyókat, az időutazáshoz DJ Kiss Csaba szolgáltatta a zenét.

Őstermelők termékbemutatója nyitotta a szombati programkavalkádot, szinte lehetetlenség még csak felsorolni is azt a sokféle terményt, amivel a környékbeli gazdák bemutatkoztak. A délelőtti-déli órákban volt még múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek, kézilabdatorna, roncsderbi és aranylakodalmasoknak a köszöntése. Utóbbi keretében hét, idén 50. házassági évfordulóját ünneplő párt köszöntött Nyakó József polgármester a Gödör rendezvényházban. Az ünnepeltek kaptak egy-egy oklevelet, az anyakönyvi hivatalban őrzött házassági bejegyzésük hű másolatát (mintegy megújítva imigyen a fél évszázaddal ezelőtt tett örökhűségi fogadalmukat), valamint páronként 500 lejt. Délután Szabó Ödön történész, parlamenti képviselő amellett érvelt, hogy EU a hibáival együtt egy olyan keret, melynek köszönhetően nagyobb a biztonság, a személy- és a tőkeáramlás szabadsága, és ami talán a legfontosabb, nincsenek háborúk. Az Europe Direct közreműködésével létrejött beszélgetés során szó volt még a ma is aktuális elvekről, mint például: szolidaritás, összefogás, ellentétek megszüntetése, véleménynyilvánítás, forráslehívások. Az esti órákban a néptáncé volt a főszerep, közreműködött a helyi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje és a Nagyvárad Táncegyüttes. Aztán Fábián Zoltán műsora volt emlékezetes és a Playtime koncertje.

Vasárnap az örömfőzés bizonyult jó ötletnek, majd voltak még kézműves-foglalkozások, modern tánc (Turbo Dance, Fresh Dance, Forever Dance tánccsoportok), és online jelentkezett be Vincze Loránt európai parlamenti képviselő. A Móka Színjátszó Csoport Fizetek, Főúr című műsorát adta elő. A Neonhal debreceni rockbanda, az USNK kolozsvári rapduó (Filep Kund és Laskay Nimród), valamint Radics Gigi koncertjével ért véget az idei Dióverő Nagyvásár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában