Pályázatok

2021.09.25. 18:00

Az NKA pályázati lehetőségeiről tájékoztattak

A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) háttérintézményeként működő Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) által lebonyolított pályázatokról szervezett szerda délután fórumot az RMDSZ nagyváradi szervezete a Léda-házban.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke üdvözölte. Megjegyezte: a Szigligeti Színházzal közösen megpróbálják belakni az enyészettől szinte az utolsó pillanatban megmentett Léda-házat, és teret biztosítani a civil szervezeteknek, melyek sajnos forráshiánnyal küszködnek, hiszen mind a városi, mind a megyei önkormányzat „elzárta a csapokat”. Köszönet illeti viszont a magyar kormányt, mely a határon túli pályázók ötleteit is meghallgatja, megversenyezteti ezeket, és ha méltónak tartja rá, támogatást ad.

Hogy ez miként működik, azt Tirts Tamás, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese vázolta fel. Elmagyarázta, hogy az EMET célterülete gyakorlatilag az egész Kárpát-medence. 2012-ben alakult meg, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kormányzati háttérintézménye, melyet jelenleg Kásler Miklós professzor irányít. Akkoriban Balog Zoltán vezette a tárcát, mely hatalmas humán szegmenst fedett le (oktatás, kultúra, egészségügy, szociális ügyek, sport, ifjúság, civil szervezetek, egyház, nemzeti kisebbségek). 2018-ban aztán az egyházi, a civil és a nemzetiségi ügyek átkerültek a miniszterelnökséghez tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, illetve egy évvel korábban az EMET „összebútorozott” a Nemzeti Kulturális Alappal (NKA), és tulajdonképpen ez lett egyik fő komponense. De fontos szerepet tölt be még a Nemzeti Tehetség Program, valamint a roma gyerekek felzárkóztatási programja, és mindig vannak aktuálisan futó ügyek, melyeket az EMET menedzsel le, ilyen volt például a GULAG-program. Tirts Tamás hangsúlyozta: bár sok pénzforrással dolgoznak és felelősségteljes munkát végeznek, az EMET nem bank vagy zrt., hanem egy kormányzati háttérintézmény. Közvetít, lebonyolít és elszámoltat, de a leadott pályázatokról nem dönt, ez a szakmai kollégiumoknak a feladata.

Folytatva az ismertetést, Nemes Csaba főigazgatói tanácsadó arra hívta fel a figyelmet: az nka.hu honlap Pályáztatás menüpontjának Kollégiumok felhívásai részére érdemes kattintani, ami mindig frissül. A határon túliak számára 2021-ben kiírt pályázatok leadási határideje sajnos lezárult a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Tehetség Program, a Gyermek és Ifjúság Alapprogram, illetve a Vallásos könnyűzene támogatása esetében, viszont a Nemzeti Kulturális Alap felhívásait érdemes figyelni, mert azok közt vannak jelenleg is elérhetőek. Nemes Csaba kiemelte a Könyvtárak és Levéltárok Kollégiuma, a Halmos Béla Program Kollégiuma, a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma kiírásait. „Az új pályázóknak javasoljuk a regisztrációt a beadandó pályázat benyújtási határideje előtt minimum öt munkanappal megkezdeni” – hangsúlyozta a tanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában