Családi nap

2021.08.30. 08:30

„Minden család érték az egyház számára”

„Minden család világossággá tud válni a sötét világban” (Ferenc pápa, Amoris laetitia, 66.). Ezzel a mottóval szervezett Családi napot szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a bizalom fontosságának üzenetével, illetve a befogadó és elfogadó szeretet jegyében, együttműködve a Szigligeti Színházzal és a Szent László Teológiai Líceummal és óvodával.

Ciucur Losonczi Antonius

Tartalmas és emlékezetes órákat tölthettek együtt azok a családok, aki szombaton jelen voltak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által a püspöki palotában és a székesegyházban rendezett Családi napon. Ennek előzménye, hogy még a pandémia előtt időkben minden esztendőben két hagyományosnak számító eseményt szerveztek, a Családok Egyházmegyei Találkozóját és a Szent László Családi Napot – most ezeket összevonták, és új formába öntötték. Fontosnak tartották ezt, mivel Ferenc pápa korábban meghirdette a Szent József-évet, később pedig erre visszatérve, a Család-évét is, mely 2021. március 19-től 2022. júniusáig, a családok tizedik világnapjáig tart. A szentatya ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy a jelzett időszakban olvassák újra, tanulmányozzák Amoris laetitia című apostoli buzdítását, ezért is lett egy idézet ebből a dokumentumból az augusztus 28-i rendezvény vezérgondolata („Minden család világossággá tud válni a sötét világban”).

A programok a püspöki palota dísztermében kezdődtek délelőtt: erre házaspárok regisztrálhattak korábban, miközben a Kanonok soron a gyermekeikről önkéntesek gondoskodtak. Köszöntő beszédében Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt rendezték meg a családosok első találkozóját, 2011. október 8-án. Sok szép tapasztalattal és élményekkel gazdagodtak az azóta zajlott alkalmak során. És bár a járvány még tart, egy év kihagyás után Isten idén újból lehetőséget adott a töltekezésre, az egymásra találásra, bátorítva a párokat arra, hogy egymásba kapaszkodva tekintsenek a jövő felé.

Ferenc pápát is idézve, a főpásztor hangsúlyozta, hogy minden család érték az egyház számára, illetve kiemelte azt is, hogy a 2011-es rendezvény jelszava (a „Ti adjatok nekik enni” jézusi mondat) tulajdonképpen a nemsokára kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus harmadik előkészületi évének a mottója is, és arra mutat rá, hogy a családi élet szépségével, a közös küzdelmek felvállalásával és a szeretet gyakorlásával a családok tulajdonképpen „enni adnak” a világnak.

A meghívott előadó, Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom plébánosa a már említett pápai dokumentumot méltatta, majd a család teológiája kapcsán (mi köze Istennek és a házasságnak egymáshoz?) három fő téma köré csoportosította elmélkedését, éspedig: a család és a házasság sok mindenben tükrözi azt, hogy kicsoda Isten, hiszen ahogy a szentháromság különböző személyei egységet alkotnak, úgy egy családnak is a tagjai a különbségük ellenére eggyé tudnak válni; Isten kell legyen a minta a szeretet gyakorlásakor; az egyház és a család küldetése hasonló. Ezután egy székelyudvarhelyi család (Bálint András és Réka) tett tanúságot, majd a párok a kertben fogalmazhatták meg válaszaikat azokra a kérdésekre, melyek a véletlenszerűen kihúzott papírlapon voltak olvashatók.

Délben Oláh Gabriella kántornő (orgona) és lánya, Székely Boglárka (hegedű) egy rövid közös koncerttel lepték meg a székesegyházban a résztvevőket. A következő helyszín a püspöki palota pincéje volt, ahol a családok gyertyákat készítettek, melyeket később Böcskei László megyés püspök megáldott. Alkotásaikat a családok haza is vihették – szimbolikus gesztusként, utalva arra, hogy a gyertya Krisztust jelképezi, a világ világosságát, így a Megváltónk elkísérte őket az otthonaikba, hogy általa ők is világossággá tudjanak válni a sötét világban.

A zárómisén Tóth Attila Levente atya, az egyházmegye családpasztorációs referense azt tanácsolta a családosoknak: törekedjenek arra, hogy világosság legyen a fejükben és tartsanak meg mindent, ami szép. Tervezzenek, és ne csüggedjenek, ha mélypontok is vannak, nemcsak magaslatok, hiszen az EKG vonala sem jó, ha egyenes. A szertartás után Lakatos Attila történész az egyházművészeti gyűjteményt mutatta be.

A nap második felében a pincében a Szigligeti Színház Lilliput Társulata lépett fel a Magelona históriája című bábjátékkal, majd az előzetes tervek alapján A zene az kell című dalt próbálták közösen énekelni a hallgatósággal a Valahol Európában című musicalből.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szent László Óvoda pedagógusainak segítségével a továbbiakban a kreativitásra helyeződött a hangsúly, volt is nagy nyüzsgés, lelkesedés. A kenyérkészítés különböző fázisairól szóló foglalkozásokba kapcsolódhattak be a gyerekek, és a megérdemelt jutalmak sem maradtak el.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában