Megemlékezés

2021.08.09. 12:00

Implon Irénre emlékeztek a székesegyházban

Ciucur Losonczi Antonius

Implon Irén újságíróra emlékeztek augusztus 5-én, csütörtök este a nagyváradi székesegyházban, halálának tizedik évfordulóján. A szentmisét Mons. Fodor József általános helynök mutatta be. Homíliájában, arra hivatkozva, hogy a jelenlevők valószínűleg jól ismerik Implon Irén életét és tevékenységét, nem ezekről beszélt, hanem inkább két olyan momentumot idézett fel, melyek a vele kapcsolatos emlékeihez kötődnek.

Az egyik arról szólt, hogy valamikor 2004 tájékán a Kanonok soron találkoztak, és Implon Irén azt kérdezte tőle: mikor jöhet el, hogy találkozzon az akkori megyés püspökkel, Tempfli Józseffel, egy hagyatéki eljárás ügyében, ugyanis valaki azt szerette volna, hogy miután meghal, a katolikus egyház örököljön tőle. Az illető később az utolsó pillanatban megváltoztatta a végrendeletét, de ez nem Implon Irénen múlott, benne a jószándék, a segítőkészség, hogy közvetítsen, megvolt – magyarázta a vikárius.

A másik történet témája az volt, hogy Implon Irén szívügyének tekintette, hogy a pusztulásra ítélt olaszi temető síremlékeit megmentse. Egy alkalommal ezért jelezte a vikáriusnak, hogy egy Szenvedő-Krisztus-fej alkotást a megsemmisülés veszélye fenyeget. Neki is köszönhetően sikerült ezt elkerülni, jelenleg a főpap Kanonok sori otthonának belső udvarán található a mű.

„Implon Irén a maga egyszerűségével, jóságával, tisztaságával, emberségével kitűnt, valóságos jelenség volt. Neve közismert volt a kulturális életben, mindenki tisztelte, becsülte őt” – hangsúlyozta az általános helynök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában