Programajánló

2021.08.24. 12:00

Családi napot tartanak a püspöki palota kertjében

„Minden család világossággá tud válni a sötét világban” (Ferenc pápa, Amoris laetitia, 66.) – ezzel a mottóval szervez családi napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség augusztus 28-án, szombaton, együttműködve a Szigligeti Színházzal és a Szent László Teológiai Líceummal.

Ciucur Losonczi Antonius

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Böcskei László megyés püspök megjegyezte: a járvány ellenére az élet megy tovább, így az egyházmegyében továbbra is terveznek rendezvényeket, az éves programoknak megfelelően, de a jelenlegi helyzethez igazodva. Még a pandémia előtti időkben, éveken keresztül, minden esztendőben két hagyományosnak számító eseményt szerveztek, a Családok Egyházmegyei Találkozóját és a Szent László Családi Napot – most ezeket összevonták, és új formába öntötték. Fontosnak tartották ezt, mivel Ferenc pápa korábban meghirdette a Szent József-évet, később pedig erre visszatérve, a Család évét is, mely 2021. március 19-től 2022. júniusáig, a családok tizedik világnapjáig tart. A szentatya ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy a jelzett időszakban olvassák újra, illetve tanulmányozzák Amoris laetitia című apostoli buzdítását, ezért is lett egy idézet („Minden család világossággá tud válni a sötét világban”) ebből a dokumentumból az augusztus 28-i családi nap vezérgondolata – magyarázta a váradi egyházmegye főpásztora. Hozzátette: a pasztorális feladatok közé tartozik a családok gondozása, a rájuk való odafigyelés is, és napjainkban ez különösen lényeges, hiszen nincsenek könnyű helyzetben, rengeteg támadásnak, veszélynek vannak kitéve. Hasznos az összefogás, ezért vonták be a szervezésbe a Szigligeti Színházat és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot, melyek, akárcsak az egyház, szintén kiállnak az olyan értékek mellett, mint például a család.

Tóth Attila Levente margittai plébános, aki a családosokért is felel az egyházmegyében, elmondta, hogy a rendezvény első felében 10 órától Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom plébánosa tart előadást, illetve egy székelyudvarhelyi család tesz tanúságot. Utána a kertben páros beszélgetések zajlanak három kérdés kapcsán, majd a székesegyházban rövid orgonakoncertet hallgathatnak meg a résztvevők. Segédanyagokat osztanak ki, és a közös ebédet követően 15 órától ünnepi misével ér véget az esemény eme szakasza. Erre a programblokkra előzetesen regisztrálni kell, legkésőbb ma (kedd) estig a pasztoralis@varad.org vagy a 0757-061-859 elérhetőségek egyikén.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere kifejtette, hogy mindig jó lehetőségnek ítélik meg, amikor kimozdulhatnak a kőszínház falai közül. Mint mondta, egy mobilszínpadot állítanak fel a püspöki palota kertjében, a közönséggel való interaktivitásra törekedve. A délutáni órákban a Lilliput Társulat fellép a Magelona históriája című bábjátékkal, majd A zene az kell című dalt próbálják közösen énekelni a hallgatósággal a Valahol Európában című musicalből.

Konrád Katalin iskolaigazgató kiemelte, hogy ezúttal is a kreativitásra helyezik a hangsúlyt. Egy papírból készült üres kenyeret kell megtöltsenek tartalommal a gyermekek úgy, hogy végig vesznek különféle foglalkozásokat, melyeket, ha sikerrel teljesítenek, akkor búzaszemeket vagy kalászokat kapnak. Egy nagy sült kenyérre is lehet számítani.

A programokat rossz idő esetén is megtartják, hiszen a püspöki palotában van elég hely – hangzott még el a sajtótájékoztatón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában