Fejlesztés

2021.07.23. 08:20

Uniós pénzekből fejlesztették a nagyváradi szülészeti és nőgyógyászati klinikát

Egy határ menti európai uniós egészségügyi projekt zárókonferenciáját tartották tegnap délelőtt a nagyváradi szülészet ügyeleti szobájában. Az együttműködő partnerek a megvalósításban a nagyváradi székhelyű megyei kórház, a temesvári Kardiológiai Intézet és a Debreceni Egyetem voltak.

Forrás: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében a határon átnyúló területeken elnevezésű projekt 2019 márciusa és 2021 júliusa között valósult meg, dr. Gheorghe Carp szenátor, főorvos, a megyei kórház volt igazgatójának a kezdeményezésére. A Temesvári Kardiológiai Intézet, mint főpályázó a Debreceni Egyetemmel és a nagyváradi megyei kórházzal, mint partnerintézményekkel sikeresen pályázott az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül. Átfogó cél volt az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztése a kardiovaszkuláris és nőgyógyászati megbetegedések megelőzésében, azonosításában és kezelésében. Ennek elérése érdekében a konzorciumi partnerek az infrastrukturális fejlesztések mellett intenzív tapasztalatcserével és tudásátadással kívánták előmozdítani az intézmények közötti határon átnyúló együttműködést.

Az eredmények közt megemlítendő: a legkorszerűbb gyermek- és nőgyógyászati kardiovaszkuláris sebészeti kapacitás létrehozása a program intervenciós területén; korszerűbb egészségügyi szolgáltatások; több egészségügyi szűrővizsgálat és tájékozottabb emberek a betegségek megelőzésével és diagnosztizálásával kapcsolatban; az egészségügyi infrastruktúrához való könnyebb hozzáférés a hátrányos helyzetű csoportok számára; a projektpartnerek közötti tudásátadás, valamint az orvosi személyzet képzésének eredményeként elért magasabb intézményi kapacitás.

A projekt teljes költségvetése 3.000.000 euró volt, melyből 2.550.000 eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) biztosítottak. A megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati részlege 1.200.000 euróból gazdálkodott. A nagyváradiak vásároltak 57 egészségügyi felszerelést (köztünk 3 szellőztető berendezést az intenzív osztálynak), illetve a COVID-tesztekhez szükséges 1500 darab orvosi eszközt. Tájékoztató szórólapokat nyomtattak, a szülészet orvosi személyzete részt vett a Debreceni Egyetem által szervezett 5 képzésen, illetve nyolcan a 28. Nőgyógyászati Világkongresszuson is – hangzott el egyebek mellett a zárókonferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában