Találkozó

2021.05.27. 13:30

Hitoktatókkal találkozott a püspök

A tapasztalatok megosztása és a jövőbe tekintés szándékával péntek délután Böcskei László megyés püspök megbeszélést tartott az egyházmegye hitoktatóival a püspöki palota dísztermében. Bár új időkben új kihívásokkal nézünk szembe, és új eszközöket használunk, de ugyanarra a helytállásra van szükség – hangsúlyozta a főpásztor.

Fotó: A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László megyés püspök azon meggyőződésének adott hangot: valahányszor találkoznak, nem elég csupán azt hangoztatni, hogy mi a hitoktatóknak a feladata (mások mellé szegődjenek, hogy megismertessék velük Isten világát, szeretetét és közelségét), hanem azt is tudatosítani kell: az Úr tanítványainak is szükségük van a támogatásra azért, hogy tudjanak hallgatni arra, akinek a küldetésében járnak. Ezek az együttlétek pedig közelebb visznek a valódi forráshoz.

A főpásztor kitért arra is: talán senki sem gondolt arra, hogy a járvány a tanév végéig kitart, de remélnünk kell, hogy sikerült legyőzni, és a mostani állapot nem válik állandóvá. Az elmúlt hónapok sok tapasztalattal szolgáltak, és a nehézségek ellenére adódtak lehetőségek is, csak látni és meg kell ragadni ezeket minden körülmények közepette, nem engedve, hogy a csüggedés és a lemondás keresztülhúzza a terveinket. Kitartónak kell maradni és helytállni, kreatívan megszervezni az életet, áldozatvállalással továbbra is az örömüzenet hírnökeinek lenni – bátorította a jelenlevőket.

Böcskei László ezután a római katolikus egyház társadalmi tanításait összefoglaló DOCAT című kiadványt ajánlotta mindenki figyelmébe, mely azzal a céllal készült, hogy különösen a fiatalok érezzék meg az eredeti dokumentumok üzenetét, és tetteiket az igazság, az igazságosság és szeretet követelményeihez igazítsák. „A mai korban nem igazi keresztény az a keresztény, aki nem forradalmár” – idézte Ferenc pápa kijelentését, mely a könyv előszavában és hátlapján is olvasható. A kötettel kapcsolatos projektről Hegedűs Ilona, a Caritas Catolica munkatársa beszélt bővebben.

A továbbiakban néhány pozitív kezdeményezésről esett szó, ötletekről, melyek már megvalósultak, vagy éppen folyamatban vannak, és érdemes volna ezeket másokkal is megosztani az összefogás jegyében: a szentségimádási lánc; a különböző korosztályú gyermekeket megszólító, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos alkotói pályázat; a plébániai csoportokat célzó, az Úrnapjához köthető felhívás, valamint a katolikus hitoktatás jógyakorlatait népszerűsítő képzéssorozat. Ezeket Benedek Ramóna, Ozsváth Judit és Nemes István oktatók részletezték. Végül az egyházmegye vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szentatya Antiquum ministerium kezdetű motu propriójával megalapította a világi kateketikai szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában