Szentjobb

2021.05.29. 13:52

A borászat modernizálása prioritássá kell váljon

BN-összeállítás

Szentjobb a Bihar megyei szőlőtermesztő és borkészítő települések közül az egyik leginkább meghatározó, több évszázados hagyományra visszatekintő helység. A „szőlőhegyen” nem a más borvidékekről ismert hagyományos pincesort látunk, hanem a dombok között elszórva kisebb-nagyobb szőlészetek közepén elhelyezett pincéket. A falu számos zászlósborral rendelkezik, amelyekkel a falu borászai térségi és országos megmérettetéseken sikereket értek el. A borturistákat minőségi borkínálattal és gasztronómiai élménnyel igyekeznek megszólítani.

A Szent Orbán-napi hagyományt négy évvel ezelőtt egyrészt a bortermelő vidékek hagyományainak felélesztése, másrészt a borturizmus fejlesztésének céljából hozták létre. A szentjobbi Kopaszhegyen 2017-ben Szent Orbán szobrot és emlékhelyet avattak. Szent Orbán a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentje. A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédi a termést, akkor borral vendégelik meg, ha nem, akkor megvesszőzik. Ezt követően minden évben megünneplik az Orbán-napot, 2018-ban a 400 éves maribori öregszőlő egy fiatal hajtásának elültetésével. Az ünnepséget sikerült felfejleszteni egy igazi borturisztikai és kulturális rendezvénnyé, de a koronavírus-járvány megtörte a fejlődés lendületét, olyannyira, hogy a múlt évben nemcsak az ünnepség, de más, a szélesebb vagy szűkebb közönségnek szóló, borkultúrához kapcsolódó események is elmaradtak.

Az idén a szentjobbi Csáky Miklós Borbarátok Köre úgy döntött, hogy a járványügyi szabályozásoknak megfelelően, de megtartja a rendezvényt, annál is inkább, mivel ez egy szabadtéri esemény. Ez évben csak a helyi borászközösség összetartásának szerény célzatával. A borbaráti kör által összefogott borászokon kívül Májernyik Mihály helyi plébános, a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör és a diószegi Zichy Gazdakör szűkkörű delegációja vett részt. A hagyománynak megfelelően minden borász hozott egy üveg bort a legjobb nedűjéből, amivel meglocsolta a szobrot, hiszen az idén Szent Orbán megvédte a termést.

Májernyik Mihály szentjobbi apát – aki szintén vezető tisztséget betöltő borász – a János evangéliumának 15:5 versét olvasta fel („Én vagyok az igazi szőlőtő”) és ennek kapcsán mondta el igei üzenetét. Majd ezt követően László Sándor, a Csáky Miklós Borbarátok Körének vezetője szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy Orbán a tavalyi enyhe vesszőzést nem felejtette el, és az idén jobban odafigyelt az időjárásra, vigyázott a szőlőre, a termést eddig nem érte csapás, utalva a tavaszi fagyokra, ezért megérdemelte a locsolást. Zatykó Jácint, a község polgármestere a borászati hagyományok és a borturizmus fejlesztéséről beszélt. Mint mondta, egy polgármester fejében mindig a tervek és a fejlesztési lehetőségek vannak. A termelői és feldolgozói infrastruktúra elavult, csak kisebb fejlesztések zajlanak, míg egy komolyabb borturisztikai és kereskedelmi térnyeréshez modernizálni kellene. A turisták megszólítása szűkebb hálózatokon, ismeretségi láncokon és elszigetelt kezdeményezéseken keresztül zajlik, de a cél a helyi turisztikai és bormarketing-tevékenység strukturálttá tétele, hiszen az alapok és a helyi értékek megvannak. Szentjobb nemcsak borkóstolási és gasztronómiai élményt nyújthat, hanem gyönyörű tájával természeti élményt is. A szőlőtermesztés és a borászat modernizálása tehát prioritássá kell váljon.

Ezek is érdekelhetik