Szentmise

2021.04.05. 09:34

„Jézus feltámadása egy új valóságot nyit számunkra”

Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?- Jézusnak utolsó szavai a keresztény ember életének kulcs szavai, amelyek nem a kétségbeesés és a félelem hangulatára emlékeztetnek, hanem arra a reményre, mely élteti és előre viszi a kereső embert- hangsúlyozta húsvétvasárnapi homíliájában Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök.

Ciucur Losonczi Antonius

Arra hívta fel a figyelmet: Jézus sírja, mint ahogyan minden temető, a megpihenésnek a helye, de nem a megnyugvást hozó hely, hiszen aki ide látogat, mindig vesztesnek érezheti magát a sors előtt, mivel valakit elveszített. Minden sír kapuként áll előttünk, melyet fájdalmunkban mi magunk zárunk be, ezért képtelenek vagyunk észre venni a valóságot, melyet hívő emberként nekünk élnünk kell, és mely arról szól, hogy ennek a kapunak vagy sírnak a másik oldalán is van egy kilincs, és a kaput a mi irányunkba is megnyithatja valaki.

Jézus feltámadása egy új valóságot nyit a mi számunkra. Húsvét megünneplésekor, kilépve a megszokottságunkból és távol tartva a világ zaját és sokféle feszültségét, merjük átengedni magunkat a megtalálás és a találkozás boldogító és gyógyító örömének- tanácsolta a megyés püspök. Mert erről szól az ünnep: nem egy emberi okoskodással megmagyarázható valósághoz hív, hanem Isten csodálatos tettének megismerésével akarja elindítani bennünket a változás, a megújulás és a gyógyulás lehetőségeit.

A szentmise evangéliuma is- túl azon, hogy a húsvéti esemény egyik részletét osztja meg velünk-, az új élet örömének felfedezéséhez akar elvezetni olyan kitérőkkel, melyek szépen illusztrálják életünk sokféle valóságát, melyekből mindig kiutat találhatunk a biztos célba érés felé.

Ilyen első kitérő a holtpontról való kimozdulás, ami olyan életmentő lépés, melyre kapcsolataink mélysége, egymás iránti ragaszkodásunk és eleven hitünk késztet, megmutatva azt, hogy sokféle sírjaink ajtóján mindkét oldalon kilincs van, és valaki még ránk nyithat. A második kitérő annak felismerése, hogy isteni jelek vesznek minket körül, melyek segítenek bennünket a dolgok megértésében, a harmadik kitérő pedig az, hogy Isten munkálkodásának a felismeréséhez szükséges, hogy kiemelkedő időt teremtsünk magunknak erre.

„A húsvéti öröm befogadása nemcsak régmúlt események felelevenítéséről szól. De még arról sem, hogy ezeket a történéseket emberi ésszel próbáljuk megmagyarázni. A húsvéti öröm ott kezdődik, ahol nem mondok le saját magamról. Ahol átlépem önzésem határait, és engedek annak, aki belülről megtudja nyitni sírjaim nehéz ajtaját. Ahogyan körülöttünk a természet is minden tavasszal új kibontakozásnak indul- hát erre számíthat az az ember is, aki hisz a megújulás erejében és csodájában. És mindezt csak azért, mert a követ elhengerítettek a sírtól”- fogalmazott a főpásztor.

A Kristófi János karnagy vezette Szent László Énekkar a Lassus-misét énekelte az ünnepi misén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában