állatkert

2021.04.27. 17:02

A félixfürdői erdőbe költöztetik a nagyváradi állatkertet

Ciucur Losonczi Antonius

Közös sajtótájékoztatót tartott ma délután a megyeháza dísztermében Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Florin Birta nagyváradi polgármester, melyen utóbbi bejelentette, hogy a félixfürdői erdőbe költözik az állatkert, a Kardó felőli részre. Mint ismert, a létesítmény jelenleg a Rhédey-kert közelében helyezkedik el, 7 hektáron, azonban a váradi önkormányzat azon a környéken egy sportnegyedet akar létrehozni, futballstadionnal és a nyár végéig elkészülő sportcsarnokkal, az állatkert területén pedig zöldövezetet létesítene. A polgármester bejelentése szerint az állatkert költöztetését egy partnermegállapodás teszi lehetővé, melyet a nagyváradi, a váradszentmártoni és a megyei önkormányzatok, valamint a Romsilva írnak alá. „Már régóta téma az állatkert elköltöztetése, most azonban végre megoldást találtunk rá”- fogalmazott az elöljáró.

Ilie Bolojan arra hívta fel a figyelmet, hogy a költözés nem egyik napról a másikra valósul meg, hanem több évet vesz majd igénybe. Mindenesetre az állatkert területe megduplázódik, vagy akár megháromszorozódik, 15-20 hektárra. Első ütemben a váradi önkormányzat át kell vegye azt az erdős területet, melyet jelenleg a Romsilva kezel. Ezután pedig meg kell tervezni a létesítmény új helyét. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint a nyíregyházi vadasparkot: egy erdő állatkerttel – magyarázta Bolojan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában