Támogatás

2021.02.15. 08:40

Védőmaszkok erdélyi magyar iskoláknak

Ciucur Losonczi Antonius

A magyarországi Köztársasági Elnöki Hivatal felkérésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium 260 ezer KN95 típusú részecskeszűrő félálarcot (védőmaszkot) küldött az erdélyi magyar iskoláknak. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a megyei szervezetekre bízta, hogy a hozzájuk érkező maszkokat osszák ki a tanintézményeknek, mindenképpen a rászorultsági prioritási szempontokat szem előtt tartva. A maszkokat tartalmazó csomagok már megérkeztek a gyűjtőponti helyszínekre, Kéry Hajnal, az RMPSZ megyei elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy Bihar megye 30 ezer maszkot kapott.

A közeljövőben ugyanakkor két másik adományra is lehet számítani. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosi titkárság közreműködésével 310 erdélyi óvodának adományoz olyan programcsomagot, melynek célja, hogy a gyermekek már óvodás korban ismerjék meg azokat a

káros hatásokat, melyeket később figyelembe tudnak venni a dohányzásra ösztönző befolyásokkal szemben. A jegyzék tartalmazza azokat az intézményeket, amelyekben eszközfejlesztés zajlott az óvodafejlesztési program keretében, illetve a szaktanfelügyelők által kijelölt további óvodákat. Előzetesen látszik már az előzetes leosztás: a Partium 48, Közép-Erdély 63, Maros 61, Hargita 83, Kovászna megye pedig 55 programcsomagot kap.

Emellett a Nemzetpolitikai Államtitkárság 5256 darab Kajla 7 határban. Határon túli ismeretterjesztő album az egész családnak című kiadványt küld elemi osztályosoknak. A Partiumnak ezek közül 1314, Bihar megyének 625 példány jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában