Védőoltás

2021.02.01. 11:00

CureVac: kilencmillió adagot rendelt Románia a német gyártmányból

Kilencmillió adag oltóanyagot rendelt Románia a német CureVac vállalattól – jelentette be Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a múlt héten. A CureVac vakcinát egyelőre még nem engedélyezték, de az ígéretesnek tűnő oltásért már Románia is leszerződött, így amennyiben forgalmazhatóvá válik, hozzánk is elérkezik.

BN-összeállítás

Együttműködésről állapodott meg a CureVac és a Bayer német gyógyszergyártó vállalat az előbbi által az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni, jelenleg kísérleti fázisban lévő vakcinájának engedélyeztetése, illetve hatékony szétosztása érdekében – írta a Világgazdaság január hetedikén. A két német cég bejelentése szerint a Bayer szakértőket és felszerelést bocsát a CureVac rendelkezésére, segítséget nyújt az engedélyeztetési eljárásoknál, illetve az egészségügyi tájékoztatásnál, valamint az ellátólánc hatékonyabbá tételében.

„A német állam által is támogatott CureVac koronavírus elleni oltóanyaga decemberben ért a kísérleti fázis utolsó szakaszába, a német vállalat vezetősége pedig bejelentette, hogy 2021-ben 300 millió adag vakcinát akar előállítani, 2022-ben pedig ennek a dupláját” – írják. Bár még nem engedélyezték az oltást, az Európai Bizottságnak már van megállapodása a vállalattal a vakcinavásárlásról.

Az említett hírportál szerint a CureVac oltóanyaga a Pfizer-BioNTechéhez hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapul. Ezek segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére.

A CureVac előállítását, gyártását a Teslán keresztül Elon Musk is támogatja. Tavaly szeptemberben írtak arról a lapok, hogy meglátogatja a berlini gyárat, ahol a vakcinán dolgoznak. „Ekkor Elon azt mondta, a Tesla olyan mikrogyárakat fog építeni a CureVac-nak, ahol a cég a sajt RNS technológián alapuló vakcináit tudja majd gyártani” – írja az e-cars.hu.

 

Címkék#CureVac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában