Iskolákban

2021.01.15. 10:49

UV-lámpákkal a vírus ellen

A nagyváradi önkormányzat a város minden iskolájában minden tanterembe vírus- és baktériumülő, UV-lámpás szerkezetet fog elhelyezni. A berendezéseket és több más, a járvány elleni védekezésben használt eszközt uniós finanszírozásból szerzik be.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén egyhangúlag elfogadta azt a határozattervezetet, melynek értelmében a járványvédelemben használt eszközcsomagot szereznek be a város összes állami tanintézményébe, azaz mind a 73 iskolába és óvodába. Minden csomag magában foglal többek között digitális hőmérőt, melyeket a tanintézmények bejárataihoz helyeznek el, továbbá minden mellékhelyiségbe szenzoros fertőtlenítő-adagolót és szappanadagolót, fertőtlenítőt, felmosót, kéztörlőt, folyékony szappant stb. vásárolnak. A legfontosabb eszköz azonban, ami minden osztályterembe kerül majd, az az UV-lámpás vírus és baktériumölő légtisztító berendezés lesz. Az osztálytermek nagyságától függően egy vagy két ilyen berendezést helyeznek majd el minden osztályterembe. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta, hogy az ultraibolya sugárzással működő berendezés magába szíva a terem levegőjét, a szűrője magában tartja a port és az egyéb légszennyeződéseket, és a másik oldalán megtisztított és fertőtlenített levegőt fúj ki. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy bár elméletileg a berendezés nem károsítja az egészséget, mégis feltételezhetően az eszközöket a gyerekeknek a tanterembe való beérkezésük előtt, illetve hazamenetelük után kapcsolják majd be, tehát a tanórák ideje alatt nem fognak működni. Hozzátette azonban, hogy e tekintetben konzultálni kell még a szakértőkkel. A beruházás értéke 2,9 millió euró (13,7 millió lej), és reményeik szerint már márciusban szerződést fognak tudni kötni a beszerzésről. A jelenlegi helyzet szerint február 8-án nyitnak ki újra az iskolák Romániában, tehát akkorra még nem fogják tudni lebonyolítani a beszerzést, de Birta reményei szerint áprilisban vagy legkésőbb májusban már megérkeznek a felsorolt eszközök Nagyváradra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában