fontos tudnivalók

2021.01.20. 13:36

Két keréken is biztonságban és szabályosan

A téli, havas időjárási körülmények között nemcsak az autósokra vonatkoznak más szabályok a közúti közlekedést illetően, hanem a biciklisekre is. A kerékpározás egyre népszerűbbé vált az elmúlt időszakban, azonban érdemes ismerni a szabályokat. Akár 1160 lej pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik nem tartják be ezeket.

Forrás: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A kerékpározás a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások ideje alatt egyre népszerűbb lett, ez szemmel látható volt már tavasztól kezdődően Nagyváradon is. Sokan ősszel, télen sem tették le a biciklit, azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, milyen szabályok vonatkoznak télen a kerékpárosokra. A közúti közlekedésre vonatkozó szabályokat a 2002/195-ös törvény tartalmazza, melynek egyes cikkelyei érvényesek a biciklisekre. Ezek között megtalálható az a szabály is, miszerint a kerékpárosoknak tilos jéggel vagy hóval borított úttesten közlekedni.

Alina Fărcuța rendőrségi szóvivő kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy amennyiben az út már le van takarítva, a biciklisek nyugodtan gurulhatnak a közutakon, azonban, ha megszegik ezt a szabályt, komoly büntetést kaphatnak a közlekedési rendőrségtől: 4–8 pontot, 1 pont értéke lejben 145 lej, tehát a legkisebb büntetés is 580 lejt jelent. A büntetés mértéke változhat attól függően is, hogy természetes vagy jogi személyről van-e szó. Emellett a törvény különböző cikkelyei kitérnek arra is, hogy éjszaka vagy rossz látási viszonyok között tilos közlekedni a kerékpárral bizonyos feltételek teljesítése nélkül: kötelező ellátni a kerékpárokat hatékony fékberendezéssel; működőképes, hatékony kormányzási rendszerrel; hangos figyelmeztető csengővel; elől fehér vagy sárga, hátul pedig piros fénnyel, és legalább egy, azonos színű, látható fényvisszaverő eszközzel; narancssárga színű, küllőkre rögzített, fényvisszaverő elemekkel vagy eszközökkel, amelyek mozgásban egy folytonos kört alkotnak, valamint a biciklis sötétedéstől hajnalig vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő elemekkel ellátott öltözetben kell közlekedjen. A szabályok be nem tartása további pénzbüntetést vonhat maga után.

A közlekedési szabályokat illetően tudni kell, hogy ahol van bicikliút, ott a kerékpáros ezt kell használja, ahol nincs, ott használhatja a közutakat. Az irányváltoztatást jelezni kell felemelt karral, jobbra vagy balra mutatva. Megállás esetén a jobb kéz fel-le mozgatásával kell jelezni. Tilos biciklizést tanulni zsúfolt közutakon, kivéve, ha van külön kerékpárút. Gyermeket maximum 7 éves korig lehet szállítani biciklin, azt is csak akkor, ha külön tartó van felszerelve erre a célra. Az elővigyázatosságot és biztonságot tekintve pedig az egyik legfontosabb szabály, hogy a közúton, gyalogos átkelőn a biciklis csak úgy mehet át, ha leszáll a kerékpárról.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában