Ünnep

2020.12.28. 15:00

Karácsony esti ünnepi szentmise a székelyhídi római katolikus templomban

Idén nem a megszokott időben, de a nehéz körülmények ellenére szép számban jelentek meg a hívek a székelyhídi római katolikus templomban, hogy a Kuglis Gábor plébános által celebrált esti szentmisén a Megváltó születésére emlékezzen.

Tatai István

A plébános szentbeszédében emlékeztetett: szenteste mintha megállna az élet, végre nyugalom van e rohanó világban, karácsonykor rájövünk, mire is van szükségünk: lelki tisztaságra, örömre, békére. Megnyugvásra, családra és szeretetre. Megérni csendben várni, imádkozni, hinni, bízni, remélni, hisz megtörténik az igazi csoda. Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint napkeleti bölcsek, a „háromkirályok” indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Megváltót, és egy csillag vezette el őket Jézushoz. Rájöhetünk, miért született Jézus szerény körülmények között. A mai modern világban neonfényárban kivilágított, nagy hazákat, palotákat, szegény viskókat, kis házikókat, gazdagságot, szegénységet látva úgy tűnik, mindenük megvan az embereknek, de mégis, nagyobb szükség van Jézusra, mint gondolnánk.

Az ima segíthet

Erről a mostani modern világról elmondhatjuk Pál apostol bírálatát: érzés és irgalom nélküli világ. Ha az emberek szívéből kihal a hit, ha eltompul a lelkiismeret, ha a szeretet helyett úrrá lesz bennünk az önzés szelleme, a hit segíthet, csak az ima, hiszen az emberiség léte elképzelhetetlen a krisztusi szeretet nélkül. Ne féljünk Jézust hordozni a szívünkben, hiszen szenteste az év legfontosabb napja. Dicsőség néked, Istenünk, dicsőség néked, Mennyei Király! Az este emelkedett hangulatát ünnepélyesebbé tette a helyi kántor, Tibor Péter zenei szolgálata, a kórus alkalomhoz illő műsora és a Böjte Csaba atya alapítványa által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon gyermek lakóinak előadása, Tóth Andrea otthonvezető segítségével. A szentmise végén a plébános megköszönte a rengeteg adományt, bármiféle apró segítséget a híveknek és mindenkinek, majd békés, boldog, Istentől megáldott karácsonyi ünnepet kívánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában