Oktatás

2020.11.11. 10:49

Nem jó döntés az iskolák bezárása

Az RMDSZ azt kéri a szakminisztériumtól, illetve a kormánytól, gondolja újra az óvodák és iskolák bezárásáról szóló határozatát, és bízza a helyi döntéshozókra azt, hogy mit kell tenni – hangsúlyozták a Fekete Sas-palotában tegnap délelőtt tartott közös sajtótájékoztatójukon Szabó Ödön és Oltean Csongor parlamenti képviselőjelöltek.

Forrás: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön parlamenti képviselő szerint nem volt szükség egy ilyen drasztikus lépésre, hiszen amikor a döntés megszületett, a tanintézetek több mint 70 százaléka, 13.154 iskola olyan településeken működött, ahol a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt volt, illetve ezekből 7800-ban frontális oktatás zajlott. Ugyanakkor, bár március végén, április elején egy hozzávetőleges felmérés szerint körülbelül 250 ezer digitális eszközt kellett volna beszerezni (a valós igény valószínűleg ennek a duplája), eddig csak 30 ezer ilyen eszközt szállítottak ki. Szakmailag is indokolatlan a digitális oktatásra való szorítkozás, hiszen például nehéz megtanítani online üzemmódban egy gyermeket kézzel írni. Az a kormányfői érvelés sem állja meg a helyét, hogy a tömegközlekedési járművek használatának elkerülése érdekében jobb a digitális oktatás, mert a kisebb városokban és a falvakban nincsen ilyen szolgáltatás. Emellett vidéken kisebb az osztálylétszám, könnyebben be lehet tehát tartani a védőtávolságot. A szimultán oktatás esetében is nehezen kivitelezhető az online üzemmód, és arra is gondolni kell, hogy vidéki környezetben a pedagógusok egy része nem lakik ott, ahol tanít. Így ha nincs iskola, de internet se, viszont a feladatokat el kell hogy juttassa valahogy a tanítványainak, akkor postásként kell járja a település utcáit, hogy az otthon ülő diákjainak kézbesítse a tananyagot. Tovább nő ugyanakkor a különbség a jó anyagi potenciállal rendelkező családok, illetve ezek gyermekei, és a hátrányos helyzetűek közt. Végül, de nem utolsósorban, azt is érdemes tudni, hogy az európai uniós forrásokból történő digitális eszközbeszerzések utófinanszírozásúak, vagyis megint előnyben vannak az elszámolásnál a megyeszékhelyek és a nagyobb városok, a szerényebb költségvetéssel bíró településekhez képest – magyarázta a honatya.

Oltean Csongor MIÉRT-elnök azt emelte ki, hogy olyan uniós országokban sem zárták be az iskolákat, ahol rosszabb a járványügyi helyzet, mint nálunk. És azért sem volt jól kidolgozva a keretrendszer, mert digitálisan szinte lehetetlen megvalósítani a nem formális, a speciális igényű és a szakoktatást. Emellett a közösségi életre is kihatással van a fizikai jelenlét hiánya, a felnövekvő generáció nehezebben tud szocializálódni – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában