Munkálatok

2020.11.04. 11:00

Befejezték a tenkegörbedi római katolikus templom külső felújítását

A tenkegörbedi római katolikusok legnagyobb vállalása a templom külső munkálatainak elvégzése volt.

Tóth Zsigmond

Tenkegörbed Nagyváradtól délre, Tenkétől 6,5 kilométerre fekszik, a Gyenes-patak mellett. Első említése 1300/1338-ból származik, Gurbeth néven. A római katolikus templom alapkövét 1809-ben Sauer Kajetán püspök, nagyprépost tette le. A szent hajlék 1811-ben készült el, klasszicizáló barokk stílusban, majd 1873-ban újraépítették. Utolsó felújítása az ezerkilencszázas évek közepén történt, az azóta eltelt több mint félszázad alatt az időjárás viszontagságai igencsak kikezdték. A felújítást mihamarabb el kellet kezdeni.

A tenkei plébánia – amelynek Tenkegörbed a filiája – egyik legnagyobb vállalása a közelmúltban a görbedi templom külső munkálatainak elvégzése volt. Hatalmas feladatnak bizonyult, melyhez az anyagi fedezet előteremtése után lehetett hozzáfogni, tudtuk meg Egeli József plébánostól.

Mivel nem állt rendelkezésükre a munkálatok elvégzéséhez szükséges összeg, arra az elhatározásra jutottak, hogy megpróbálják pályázat útján előteremteni az anyagi fedezetet. Az elhatározást tett követte, így pályázatot nyújtottak be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez. Kérelmüket pozitívan bírálták el, melynek betudhatóan 4 millió forint anyagi támogatásban részesültek. A pénz beérkezését követően nekiláttak a kivitelezésnek, a munkálatok jó ütemben folytak, Fazekas István és csapata figyelemre méltó és minőségi munkát végzett.

A plébános elmondta, hogy a csapatnak köszönhetően a templom teljes egészében megújult az elmúlt télen. Idén januárban eltávolították a régi vakolatot, majd miután egy hónapig hagyták száradni a falakat, következett a külső vakolás.

A pénz elfogyott, a templom teljes külső felújítása félbemaradt, újabb akadály gördült a gyülekezet elé. Aki azonban ismeri József atyát, az tudja, hogy nem szokott félmunkát „végezni”. A folytatáshoz pénzt kellett előteremteni, így hát pályázatot nyújtottak be a Romániai Vallásügyi Államtitkársághoz. A pályázat elkészítésében nagy segítséget kaptak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségtől, ugyanakkor az RMDSZ bukaresti jelenlétének, a Bihar megyei RMDSZ képviselőinek és szenátorainak hathatós támogatásával, személyesen Szabó Ödön képviselő gondoskodásának köszönhetően az elmúlt hetekben az anyagi támogatás célba ért. A segélykiáltást Németországban is meghallották, a Kirche In Not segélyszervezettől is kaptak támogatást 10.000 euró értékben.

Ott jártunkkor a munka befejezésének lehettünk szemtanúi, a munkások az állványok elszállításán fáradoztak, míg egy másik csapat a templom köré két méter széles járdát készített. A következő lépés a munkálatok befejeztével a templomkert rendbetétele tesz.

„Több olyan település és egyházközösség van, amelyek az elmúlt években is támogatásoknak örvendhettek Szövetségünk közbenjárására a vallásügyi titkárságtól, és a most kiutalt összegek hiányoztak ahhoz, hogy a munkálatokat befejezhessék. El kell mondanom, hogy nagyon jó szakemberek dolgoznak a püspökségeken, és a jó, operatív együttműködésnek köszönhetően sikerült elérnünk, hogy magyar történelmi egyházaink leadott kérelmei is finanszírozást kapjanak” – nyilatkozta az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában