Kezdeményezések

2020.11.26. 17:17

Alapjoggá lett a szűrővizsgálat

Két, az elmúlt hétvégén törvényerőre emelkedett kezdeményezését ismertette tegnap délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő. Az egyik a duális képzéssel, a másik a betegjogokkal kapcsolatos.

Ciucur Losonczi Antonius

A duális képzés alapja, hogy a diákok a gyakorlati részt nem feltétlenül az iskolában, hanem vállalatoknál sajátítják el. Ennek előnye, hogy megtapasztalják, hogyan működnek a gazdasági mechanizmusok a valóságban; látják, milyen egy igazi munkahely, valamint szakmai kapcsolatba kerülnek munkáltatókkal, mely elősegíti a későbbi alkalmazásukat. Ehhez azonban szükség van megfelelő infrastruktúrára, felszerelésekre is, gépekre, műhelyekre, korszerű termekre stb. Ezek beszerzése alól hárult el az akadály a múlt hétvégén a Hivatalos Közlönyben is megjelent adótörvény-módosításnak köszönhetően, mely azt tartalmazza, hogy adómentességet élveznek ezentúl azok a cégek, melyek a duális képzést célzó eszközbeszerzésekre költenek, illetve ilyenfajta beruházásokat hajtanak végre – magyarázta tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön.

Egy másik törvény is változott, a módosító indítvány kidolgozója Vass Levente volt, Szabó Ödön pedig társkezdeményezőként írta alá. Meghatározták törvényileg a szűrőprogram (screening) fogalmát, és előírták azt, hogy akik a rizikócsoportba tartoznak, azok számára orvosi javallatra az állam köteles ingyenesen biztosítani a szűrésben való részvételt. Erre nagy szükség volt, hiszen egy 2018-as adat szerint évente körülbelül 50 ezren halnak meg rákbetegségben Romániában, az új esetek száma meghaladja a 80 ezret, és ezek többségénél már előrehaladott stádiumban van a betegség.

Borítóképünkön Szabó Ödön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában