Kampányzáró

2020.09.28. 11:09

Szilágyi Zsolt: Csak velünk lehet erős a magyar képviselet!

Én nyilván azt kérem, szavazzanak a csillagra, a Néppárt jelöltjeire. De azt is, aki nem szavaz ránk, arra kérem, menjen el, és szavazzon a magyar érdeket képviselő, magyar párt által állított vagy támogatott jelöltre – mondja Szilágyi Zsolt lapunknak adott kampányzáró interjújában. Az Erdélyi Magyar Néppárt megyeitanácselnök-jelöltje szerint az, aki tényleg a közösségi érdeket képviseli, nem akarhatja, hogy kevesebb magyar legyen az önkormányzatokban – miközben vannak, akik úgy szeretnének nyerni, hogy ne legyen más játékos és más vélemény a pályán, csak az övék.

Tóth Ádám

– Véget ért a kampány. Elfáradtak?

– Hajtottunk, ahogy bírtunk, a kampány mindig a csúcsra járatás próbája. Az utazás tulajdonképpen nem is annyira fárasztó, lelkileg sokkal inkább megterhelő volt az elkeseredett emberek panaszáradata. De tudtuk, mit vállalunk, álltuk a strapát, kollégáimmal együtt.

– Ha néhány szóban kellene összegeznie a bihari emberek hangulatát, mit mondana?

– Változást akarnak, és reménykednek.

– Erről beszélnek az emberek?

– Persze, a panaszok után. Tulajdonképpen annak örülnek, hogy végre valaki meghallgatja őket. Számomra megdöbbentő volt, hogy magyar vezetésű falvakban, községekben évek óta nem tartanak falugyűléseket, fórumokat. Amelyeken szembe lehessen nézni a polgármesterrel, a tanácstaggal, és számon lehessen kérni az ígéreteket. Vagy kibeszélni a falu dolgait, tájékoztatni az embereket az ügyek állásáról. Jól mondta valaki Éradonyban: a vírusveszélyre való tekintettel nálunk tizenhat éve nem volt falugyűlés... Amikor ezt elmondtuk Csatárban, a helyiek rátromfoltak: nálunk húsz éve. Ezen változtatni kell. A polgármesternek, tanácsosnak kötelessége meghallgatni az embereket, és kikérni véleményüket.

– Miért, aki akar, bemehet a polgármesteri hivatalba, elmondhatja a véleményét, nem?

– Vannak sokan, akik ezt megpróbálták, és nagyot csalódtak. A helyzet vegyes. Van, akit leültettek és meghallgattak, van, akit kiabálva zavartak ki a hivatalból. Ilyennek nem szabad megtörténnie. A hivatal azért van és működik az emberek adójából, hogy megoldja az emberek gondjait, nem másért. Vannak olyan esetek is, amikor fenyegetik vagy megfenyítik azt, aki kinyitja a száját. Ennek viszont gátat kell vetni.

– Hogyan lehet megváltoztatni azt, ami harminc év alatt alakult ki?

– A vasárnapi szavazás erről is szól. Aki elégedett, a régire szavaz, aki jobbat, mást akar, valószínűleg a változás mellett.

– Ha különböző színeket képviselő magyarok jutnak be nem fog folytatódni a birkózás?

– Én nyilván azt kérem, szavazzanak a csillagra, a Néppárt jelöltjeire. De azt is, aki nem szavaz ránk, arra kérem, menjen el, és szavazzon a magyar érdeket képviselő, magyar párt által állított vagy támogatott jelöltre. Aki tényleg a közösségi érdeket képviseli, az nem akarhatja, hogy kevesebb magyar legyen az önkormányzatokban. Persze vannak, akik úgy szeretnének nyerni, hogy ne legyen más játékos és más vélemény a pályán, csak az övék. Sajnálom őket, mert úgy tűnik, nem tudnak szabadulni a kommunista egypártrendszer örökségétől. A magyar egység az összefogással valósítható meg, nem a pártegységgel és az egypártrendszerrel. A magyar önkormányzati képviselőknek pedig össze kell fogniuk a közösség ügyeiben. Aki valóban demokrata és magyar, ezt megérti.

– Tegnap Érmihályfalván közös kampányfórumon vettek részt Ilie Bolojan liberális jelölttel. Ilyen szoros a szövetség?

– A helyi szervezők eleve így hívtak meg bennünket, miért ne fogadtuk volna el a meghívást? Nem titok, hogy Nagyváradon létezett egy partnerség, Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó révén mi is hozzájárultunk a megyeszékhely fejlesztéséhez. Bízom benne, hogy ez a partnerség a megyei tanács szintjén is működni fog.

– Vannak közös elképzelések?

– Mi is, ők is úgy látjuk, hogy a munkanélküliség nagy gond az Érmelléken. Sajnos a megyei tanács vezetése, eddigi menedzserei és a helyi vezetők még azt sem tudták megtartani, ami volt: a cipőgyár távozásával több ezer érmelléki család megélhetése került veszélybe. Minden korábbi ígérgetés dacára ez a szomorú valóság. Az emberek dolgozni akarnak, és nincs elég munkahely. Munkahelyeket kell létrehozni, ipari parkokat, továbbá olyan helyi vágóhidakat, valamint csomagoló- és hűtőházakat, amelyek lehetővé teszik, hogy a kistermelők zöldségeit a multinacionális cégek is forgalmazzák. Az eddigi vezetőket mintha nem érdekelte volna az emberek megélhetése. Ezen változtatni kell!

– És akkor egyből jó lesz Érmelléken élni?

– Egyből nem, csak kettőből. Az életminőség több tényezőből áll. Utak, szolgáltatások, egészségügy, kultúra és még sorolhatnánk. Az alap viszont meg kell legyen. Amíg nem folyik iható víz a csapból, addig valami nagyon nincs rendben Érmelléken és az Észak-Nyugati Vízszolgáltatóval. Pedig ígérték nekik a víztisztítót… hol, kinek a zsebében csapódik le az a nyereség, amelyet így termelnek? Talán valamelyik képviselő vagy szenátor zsebében? Ezt kérdezték tőlünk tegnap az emberek. Teljes joggal. Ezt mindenképpen ki kell vizsgálni, azt hiszem.

– Azt nem mondhatják, hogy nem folyt munka a megyei tanácsnál.

– Senki nem állít ilyet. A minimális adminisztrációt ellátták. Alaposan felduzzasztott létszámmal. A nagyváradi reptér nemzetközi járatai viszont szinte mind megszűntek. Erről bizony hallgat a sikerpropaganda. Pedig ez veszteség mindannyiunknak, főleg a turizmusnak és a vendéglátóiparnak. Ezek komoly bevételt hoztak volna a megyének.

– Önöket ugyanakkor vádolják, hogy kisebb az esélyük, mint a másik tábornak.

– Az eddigiek kilavírozták magukat a város vezetéséből, ott a magyar jelenlétet mi mentettük meg. Most elveszítik a megyei pozíciókat is, ott is mi menthetjük meg a magyar képviseletet. Ezért a Néppártra leadott szavazatok a hasznos voksok. Megmutatjuk, hogy lehet másképpen is végezni a közszolgálatot. Az urnabiztosok csatáját megnyertük. Mi is ellenőrizni fogjuk a szavazást! Senkit sem engedünk cselezni a szavazatokkal! Mind a megyénél, mind a településeken meg fogjuk erősíteni a magyar képviseletet.

A borítóképen: Több településere ellátogatott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt megyeitanácselnök-jelöltje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában