Valós problémákról

2020.09.25. 09:52

Rendhagyó, néppárti-liberális találkozó Érmihályfalván

Érmihályfalván járt szerdán Ilie Bolojan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt megyeitanácselnök-jelöltje. A két politikai tábor képviselete a városi parkban találkozott egymással, ahol ezúttal a megszokott üres kampánylózungok helyett a régió valós problémáit tárgyalták meg. Mindkét megyei tisztségre pályázó politikust Marius Zima, a liberális politikai alakulat helyi polgármesterjelöltje, valamint Pap Sándor György, a Néppárt polgármesterjelöltje köszöntötte.

Fotó: HANNIBAL

Tóth Ádám

Mint kiderült, Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestereként meglepően jól ismeri az Érmellék hátrányos gazdasági helyzetét, az emberek mindennapi terheit, megélhetési nehézségeit, az elvándorlás problematikáját, valamint a régió infrastrukturális gondjait. Eme ismereteiben Szilágyi Zsolt is megerősítette, aki mindkét nyelven ismertette a készülő együttműködés alapjait. Mint mondta, a megyei szintű kooperálás pilléreit az elmúlt években Zagykó Gyula, a Bolojan-kabinet tanácsadója, Nagyvárad néppártos polgármesterjelöltje fektette le, bebizonyítva, hogy a kölcsönös tiszteletnek és szóértésnek nagy a politikai tőkéje főleg, ha mindkét félnek azonosak a céljai. Jelen esetben Bolojan, illetve Szilágyi is megyei fejlesztésekben gondolkodik, uniós pénzek lehívásával, felhasználásával kívánják szintre hozni Bihar megye azon részeit, amelyek akarva-akaratlan, de kimaradtak a jelenlegi megyei vezetés látószögéből. Mint mondták, a megye elhanyagolt részéhez tartozik az Érmellék is. Mindkét megyei jelölt megegyezett abban, hogy elsősorban a régió gazdasági és infrastrukturális felzárkóztatása az elsődleges szempont. De ehhez új megyei csapatra, megyei tanácsi többségre és a helyi önkormányzatokkal való együttműködésre van szükség, hogy a célkitűzések megvalósulhassanak: mindketten a legégetőbb problémával foglalkoztak legtöbbet, nevezetesen a munkahelyteremtéssel. Mint mondták, tisztában vannak azzal, hogy a régióban eddig is kevés volt a munkalehetőség. Az is köztudott, hogyan úszott el a mihályfalvi ipari park létesítésének lehetősége.

Hogy mindezeket helyre lehessen hozni, mondta Bolojan, attól függetlenül ki lesz a város polgármestere, tanácselnöki minőségében első lépésként az ipari park létesítését tűzte ki célul, hogy megállítsa a kivándorlást, ugyanis ha elnéptelenednek a települések, az együtt jár az adófizető polgárok számának csökkenésével, ami sem a településeknek, sem a megyének nem használ a költségvetést tekintetében.

Szólt a korszerű úthálózatok szükségszerűségéről – községi, megyei és elkerülő utakról – a régióban való ellehetetlenített közlekedésről, hisz, mint mondta, az érmelléki települések, köztük Mihályfalva is, szinte teljesen el vannak zárva egymástól. Azt tapasztalta, nincsenek buszjáratok (csak céges járatok működnek), amelyek összekötnék a településeket, sőt a városok is megközelíthetetlenek, ami leginkább az ingázók életét keseríti meg. A megyei tanács székfoglalóját követően az ipari park után a buszjáratokra való pénz elkülönítése lesz az egyik legfontosabb teendője. Hozzátette: nem igaz, hogy az elmúlt négy évben a kisvárosok nem tudtak volna uniós támogatásokat lehívni. Rengeteg lehetősége lett volna Mihályfalvának is. Hogy éltek-e vele vagy sem, azt a város lakói minden bizonnyal tapasztalhatták.

Bolojan szólt az Erdélyi Magyar Néppárttal folytatott, jól működő, közös munkáról is. Sejtetni engedte, hogy új politikai „együttállás” van kialakulóban a megyénél.

Elmondta többek között, hogy megyei szinten is együtt kíván velük működni, mivel meglátása szerint ugyanazok a célok vezérlik a magyar pártalakulatot is, azaz a megye, a települések élhetősége mindenek előtt.

Szilágyi Zsolt mindezekhez azt is hozzáfűzte, olyan korszakot élünk, amikor egymás tapasztalataira, hozzáértésére vagyunk utalva, így mindkét politikai párt a legjobb tudása szerint kívánja megvalósítani a felvállaltakat.

Végül mindketten a szavazáson való részvételre buzdították a megjelenteket, tiszteletben tartva a két tábor magánopcióit. A találkozó zárásaként kérdéseket tehettek fel a jelölteknek, amelyek inkább gazdasági, közéleti ügyeket céloztak, és amelyekről rendre tájékoztatták mindkét tábort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában