Választás 2020

2020.09.26. 11:20

EMNP: Szeptember 27-én szavazzunk a változásra!

Rendkívüli meghívottakkal zárta Zatykó Gyula az Erdélyi Magyar Néppárt választási sajtótájékoztató-sorozatát. A kéthetes intenzív kampány összefoglalójára a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje Szilágyi Zsoltot, a Néppárt Bihar megyei tanácselnökjelöltjét és a EMNP országos elnökeként Csomortányi Istvánt hívta meg.

Tóth Ádám

Szilágyi Zsolt megyeitanácselnök-jelölt szerint, „az elkövetkező négy évben a leendő megyevezetőnek sokkal több figyelmet kell fordítania a valós problémákra”. Úgy vélte, az a tény, hogy a megye eddig mit sem törődött a munkanélküliséggel, és rengeteg család megélhetése került veszélybe azáltal, hogy az érmihályfalvi cipőgyár kivonul az Érmellékről, elfogadhatatlan. „A megyei tanács és a helyi vezetőség semmit nem lépett eddig, ez jól mutatja azt, hogy a megyei és helyi vezetők az emberek valós igényeinek és problémáinak megoldásán kellett volna dolgozzanak, de nem tették” – mondta. Hozzátette: „a 21. században az Érmellék legtöbb településén nincs iható csapvíz. Ez tarthatatlan állapot. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a vidéki életminőség a városokhoz képest rosszabb. Sajnálatos módon tapasztaltam, hogy az emberek beletörődtek abba, hogy le kell mondaniuk bizonyos előnyökről, amelyek a városi embereknek megszokott és alapvető. Harminc évvel a rendszerváltás után, város és vidék között nem lehetne ekkora szakadék”.

Mint mondta, „a legtöbb helyen azt tapasztaltam, hogy az emberek félnek. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy merjen változtatni. A változás csak akkor történhet meg, ha fel merjük ezt vállalni. Szavazzunk az ihatatlan víz ellen, a poros utak és munkanélküliség ellen. Így mindenkit arra kérek, hogy szeptember 27-én ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is. Támogassák az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjeit és válasszák a változást!”. Azt is elmondta: „arra kérek minden választót, válasszon magyar jelöltet és magyar párt által képviselt személyeket. Tudnunk kell azt, hogy minden kampányfeszültség ellenére, a Bihar megyei magyar pártoknak az elkövetkezendő négy évben össze kell fogniuk. A szeptember 27-ei választás az összefogás napja is lehet, ez csakis rajtunk múlik!”

Zatykó Gyula, a Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje összefoglalójában elmondta: „az elmúlt két hét nagyon sok munkával telt, de nagy örömmel tettem eleget a feladatoknak. Váradot országszerte pozitív példaként említik, de megoldandó problémák mindig vannak. Ezek a problémák főleg Biharpüspökiben jelentkeznek”. Mint mondta: „Püspökiben nincs megfelelő gáz- és vízhálózat, az utakról hiányzik a szilárd burkolat. Ahelyett, hogy ez a körzet Nagyvárad kertvárosa lenne, sokkal inkább egy degradálódott városrésszé kezd válni. Ezen kell változtatnunk. Négy év alatt képesek vagyunk a változtatásra”. Azt is közölte: utcafórumai alkalmával minden lakónegyedet igyekezett érinteni. Feljegyezte azokat a problémákat, amelyeket az emberek elmondtak. „Találkoztam a nagyváradi valósággal. Örömmel tapasztaltam azt, hogy az emberek érzik, Váradnak szüksége van egy magyar alpolgármesterre”. A polgármesterjelölt hozzátette: „ha sikerül elnyernem Nagyvárad alpolgármesteri címét, mindenki alpolgármestere szeretnék lenni. Nagyváradnak egységesnek kell lennie, bízom benne, hogy a több évi próbálkozás ellenére, a magyaroknak sikerül összefogniuk”. Zatykó arról is beszélt: „esélyünk van Nagyvárad vezetésének élére magyar alpolgármestert állítani. Hogy ez megvalósuljon szeptember 27-én, megfelelő számban kell az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjeire szavaznunk, hiszen az alpolgármestert az első tanácsosi ülésen fogják megszavazni. A Néppártra tett voksok az el nem veszett szavazatokat jelentik!”

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke szerint: „egy Bihar megyei összegzés a választás tétjéről, nagyon fontos a kampány elteltével. Az elmúlt négy év úgy telt el, hogy egy hibás politikai alku miatt, a magyarság elveszítette nagyváradi alpolgármesteri helyét. Ennek a hibás politikai stratégiának következményeként – miután teljesen biztos, hogy a megye vezetése is változni fog, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) átveszi Bihar megye vezetését – az a veszély fenyegeti a bihari magyarságot, hogy Nagyvárad után a megye vezetésében sem kapnak helyet magyar képviselők.” Csomortányi szerint a Néppárt egyedüliként képes megoldani a felvetődő problémát: „a Néppárt három évvel ezelőtt megkezdte a párbeszédet a megye legerősebb román szervezetével, a PNL-vel. Mára ennek kézzelfogható eredményei vannak, hiszen Zatykó Gyula számottevő dolgokat tudott elérni Ilie Bolojan nagyváradi polgármester tanácsadójaként. Ezen párbeszéd mintájára meg tudjuk menteni a megye vezetésében a magyar képviseletet”. Azt is elmondta: „célunk az, hogy a nagyváradi alpolgármesteri tisztség visszaszerzése mellett a megyei tanács alelnökségi helyét is megmentsük. Ez a garanciája annak, hogy lesznek olyan magyar emberek Bihar megye vezetőségében, akik segíteni tudják a magyar vezetésű településeket a továbbiakban is. Hozzátette: „azokon a településeken, ahol a mi polgármestereink szereznek mandátumot, a megyei tanáccsal való jó kapcsolat garantált. Így ezek a települések számottevő forrásokhoz tudnak jutni, és elkezdődhet a valódi fejlődés”. A Néppárt elnöke ugyanakkor arra is kitért: „ahol nem a mi polgármestereinknek szavaznak bizalmat az emberek, ott az élet jóval nehezebb lesz. Csak megismételni tudom, hogy a Néppártra adott szavazatok a hasznos szavazatok, mivel csak a mi képviselőink tudják biztosítani a magyar képviseletet a Bihar megyei magyarok számára. Óriási a vasárnap esedékes választás tétje, ezért azt kérem mindenkitől, hogy szavazzanak a Néppárt jelöltjeire, hogy Nagyváradnak ismét lehessen magyar alpolgármestere és legyen magyar alelnöke a Bihar Megyei Tanácsnak!” – mondta a politikus.

Színre lépett a Momentum

Csomortányi István elmondta: „napvilágot látott egy olyan szavazásra buzdító internetes videófelvétel, amelyet a magyarországi Momentum mozgalom elnöke tett közzé. A szélsőségesen liberális szervezet vezetője arra biztatja üzenetében az erdélyi magyarokat, hogy a Mentsétek meg Romániát (USR PLUS) nevű párt jelöltjeire adják le voksukat a szeptember 27-ei választásokon”. Az EMNP elnöke azt is elmondta: „a Néppárt megítélése szerint elfogadhatatlan, hogy egy anyaországi politikai szervezet arra ösztönözze az erdélyi magyarokat, hogy egy román pártra adják le szavazataikat. Ez a gesztus a legelvetemültebb gyurcsányi időket is felülmúlja”. Mint mondta, „a Néppárt mindezeket elutasítja és mereven ragaszkodunk ahhoz, hogy magyar érdeket csak magyar szervezet és magyar jelölt tud megfelelő módon képviselni”. Ugyanakkor elképzelhetetlennek tartják azt is, hogy „a romániai pártok közül is a legszélsőségesebben liberális USR bármilyen valós megoldást tudna kínálni az erdélyi magyarság problémáinak megoldására”.

SZFE-műbalhé Erdélyben is

Az EMNP sajnálattal fogadta a hírt, miszerint a Budapesti Színművészeti és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kapcsán kirobbant ügy Erdélyben is számtalan elfogadhatatlan hozzáállást tanúsít. A pártelnök szerint: „mélységesen lesújtó az, hogy az SZFE körüli teljesen átpolitizált, a kárpát-medencei magyarság jövőjét veszélyeztető liberális erők által generált műbalhé mellé felsorakozott jó néhány erdélyi színház képviselője is”. Hozzáfűzte: „mi ezt rettenetesen károsnak tartjuk, ez a helyzet a tanácsköztársaságbeli időket idézi vissza. Nincs arra szükség, hogy ezek az emberek Erdélyből támogatást kapjanak, főként annak a tükrében, hogy ezek az erdélyi kulturális intézmények javarészt az anyaországi támogatásnak köszönhetően képesek biztosítani fennmaradásukat”. Csomortányi azt is elmondta: úgy érzik, hogy Magyarország nemzeti kormányát hátba támadták azok az erdélyi szereplők, akik most emellett a bomlasztó és kártékony liberális kör mellett foglalnak állást. Hozzátette: „A Néppárt ezt elítéli és visszautasítja”.

A borítóképen: Csomortányi István, Zatykó Gyula és Szilágyi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában