RMDSZ Nőszervezet

2020.09.11. 09:19

„Egységes kiállásra van szükség a családon belüli erőszak megfékezéséhez”

Fotó: A szerző felvétele

Pikó Stefánia

Biró Rozália parlamenti képviselő és az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Kéry Hajnal (a Bihar megyei szervezet elnöke), Pető Dalma és Diós Emőke tartottak csütörtök délben sajtótájékoztatót. Ennek első felében a képviselő bejelentette: az Európai Néppárt Nőszervezete (EPPW) állásfoglalást alakított ki az RMDSZ Nőszövetségének javaslatára a családon belüli erőszak megfékezésére vonatkozóan.

Biró Rozália már második mandátumát tölti az 53 tagszervezettel rendelkező EPPW alelnökeként, mostanra pedig már több ország (Szlovákia, Ukrajna, Cseh Köztársaság, Románia stb.) nőszervezeteinek tevékenységeit is ő koordinálja. Az elmúlt fél évben világszerte, így az említett országokban az átlagnál is hangsúlyosabbá vált a családon belüli erőszak jelensége, ami betudható a járvány miatti bezártságnak is. „Romániában az áprilisi hónapban 1977 segélyhívás érkezett, ebből 1610 esetben nem tették le a telefont, és érdemben mondtak valamit; 829 bejelentés családon belüli erőszakra vonatkozott, 565-öt maga az elszenvedő jelentett be, 204-et szemtanú. Mindebből 465 bejelentés fizikai erőszakra vonatkozott, a többi pedig pszichikai, verbális és egyéb erőszakra. Mindemellett nemzetközi kutatások alapján tudjuk azt is, hogy az ilyen esetek nagyjából 55 százaléka soha ki sem derül. Gondoljuk el, mekkora lehet ennek a jelenségnek a valós mértéke az országban” – fogalmazott Biró Rozália.

Egy olyan problémáról van tehát szó, amely súlyosságának ellenére meglehetősen elhanyagolt, ezért is kezdeményezte az RMDSZ Nőszervezete azt, hogy jöjjön létre egy állásfoglalás, melyben arra hívják fel a tagszervezeteket, tehát rajtuk keresztül a tagállamokat, hogy fogadják el az Isztambuli keretegyezményt, illetve arra, hogy társadalmi párbeszédeket indítsanak be, emellett kezdjék el megtervezni, hogyan, milyen eszközökkel lehetne azon dolgozni, hogy az esetek számát a lehető legjobban csökkentsék, megelőzzék, erre pedig minden nőszervezet kérjen kellő anyagi keretet az adott államoktól. Ezt a kezdeményezést az EEPW elfogadta, így a Nőszervezet hatékony érdekképviseletként szerepelt az ügyben.

„Ami Romániát illeti, láthatjuk, hogy rengeteg tennivaló van még az erőszakos cselekmények visszaszorításában. Csép Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő törvénymódosításai javítanak a helyzeten, de azt tapasztaljuk, hogy a törvény által kínált lehetőségeket a rendszer hiányosságai miatt nem tudjuk kellőképpen kihasználni. Ezért szükséges egy egységes kiállás az Európai Unió részéről, mind törvénymódosítások, mind a lehetőségek és erőforrások megteremtésével. Azonnali és valós segítséget kell nyújtanunk mindazoknak, akik az erőszak valamilyen formáját elszenvedték, és szükségük van arra, hogy támaszkodjanak valakire” – zárta gondolatait a nőszervezet elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában