Választások

2020.09.09. 19:38

Cáfolta Bolojan, hogy Nagyvárad bekebelezné Bihart

Közös lakossági fórumot tartott hétfőn Biharon Szilágyi Zsolt és Ilie Bolojan megyeitanácselnök-jelölt, illetve Nemes Ferenc polgármesterjelölt.

Tóth Ádám

Biharon Nemes Ferenc, az Erdélyi Magyar Néppárt által támogatott független polgármesterjelölt fogadta Szilágyi Zsolt és Ilie Bolojan megyeitanácselnök-jelölteket. Jelen voltak mind a Nemzeti Liberális Párt, mind pedig az Erdélyi Magyar Néppárt helyi vezetői és támogatói. A hétfő délután megtartott fórumon Ilie Bolojan azt ígérte a Bihar községben lakóknak, hogy ha a megye élére kerül, két év alatt megépítik azt a négysávos elkerülő utat, amely tehermentesíti a települést az áthaladó forgalom jelentős részétől. A másik közös fejlesztési terv a települést keletről elkerülő kétsávos út megépítése, mely a Margitta felőli forgalmat is kivezetné Biharról. Ugyanakkor támogatni kell az itt élő kistermelőket, nagyon sokan ugyanis Nagyváradra járnak a piacra árujukkal. Meg kell vizsgálni, hogyan tud segíteni a megye abban, hogy a Váradon működő áruházláncok a térségben megtermelt zöldséget és gyümölcsöt értékesítsék. „Bihar és Nagyvárad között eddig is volt együttműködés, ezt köszönjük! Ha Nemes Ferenc nyer, akit mi is támogatunk, a fejlődés sokkal látványosabb lehet” – mondta a nagyváradi polgármester.

Nemes Ferenc polgármesterjelölt azt hangsúlyozta, hogy a metropoliszövezet ügyeiben eddig is nagyon jól dolgozott együtt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, ezért arról biztosította a bihariakat, hogy a körgyűrű megépítését illetően is erre lehet számítani majd. A jelölt arra kérte a községbelieket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az önkormányzati választásokon.

Szilágyi Zsolt, a Néppárt megyei tanácsi elnökjelöltje hasznosnak nevezte azt a partnerséget, amit Nagyváradon sikerült kialakítani, ezt pedig szerinte a megyében is folytatni kell. „Biztos lesznek még vitáink is, mindenben nem érthetünk egyet, de az utak, a közlekedés, az iskolák, az egészségügyi ellátás színvonala mindenki számára fontos, függetlenül attól, hogy román vagy magyar” – mondta a jelölt. Szilágyi szólt arról is, hogy Bihar esetében az említett terelőutak megépítéséhez kapcsolódó beruházások az autópálya átadása miatt váltak égetően szükségessé, ugyanis a települést már a mostani forgalom is fojtogatja, az új határátkelő miatt pedig egyenesen tarthatatlanná válik majd a helyzet. „Ugyanakkor a község számára az sem mindegy, hogy lesz-e jó kapcsolat a megyei tanács következő vezetésével, vagy hagyjuk, hogy egyesek politikai érdekei miatt maradjon az elmúlt években megszokott veszekedés és a helyiek súlyos fejlesztési pénzektől essenek el emiatt. Mi békét szeretnénk, mert a fejlődéshez békés viszonyok és munka kell, ugyanakkor nagyon nagy a tét, hiszen községeinket nem bízhatjuk tapasztalatlan és befolyásolható emberekre, hiszen Bihar községet elsősorban nem Nagyvárad közelsége, hanem a pártközpontból jövő »kérések«, utasítások fenyegetik leginkább” – fogalmazott a Néppárt politikusa.

Lakossági kérdésre válaszolva Ilie Bolojan határozottan cáfolta a híresztelést, miszerint a város „be akarja kebelezni Bihart”. „Ez ugyanis csakis népszavazás által történhet meg, az önök akarata nélkül ez elképzelhetetlen. Nagyvárad egyetlen települést sem akar bekebelezni a térségből az ott lakók beleegyezése nélkül” – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában