Interjú

2020.08.01. 07:48

Zatykó Gyula: Lassan a választók is észreveszik, hogy mi nem a hatalomért politizálunk

Egyre többen ismerik fel, hogy a Néppárt sikere biztosítja a legnagyobb eséllyel a váradi alpolgármesteri szék visszaszerzését és a megyei képviselet megőrzését – fejtette ki lapunknak adott interjújában Zatykó Gyula. A nagyváradi polgármester néppárti tanácsadója úgy véli, mindezt azonban csakis a polgárokkal való igazi összefogással lehet megvalósítani.

Tóth Ádám

– A legfrissebb hír, hogy a nagyváradi városháza európai finanszírozású megaprojektet nyújt be egy új termálfürdő építésére. Mit tartalmaz a terv?

– A városvezetés az év elején kezdeményezte a város egy részének országos érdekű gyógyfürdőként való hivatalos elismerését, és ehhez benyújtotta az összes dokumentációt. Az országos szakhatóság szakemberei megvizsgálták az őssi strand termálvízforrásainak minőségét, és megállapították, hogy nagyon jó gyógyhatással rendelkeznek. A helyi tanács határozata után az egészségügyi minisztérium jóváhagyása következik, és ha minden jól alakul, év végére egy jelentős nagyságú nagyváradi területet országos érdekű üdülőhelynek nyilvánítanak. Ez a státusz azért is fontos, mert újabb európai pályázati lehetőséget nyit meg a turizmus és gyógyfürdők fejlesztési alapjából, amely lehetővé teszi az őssi termálfürdő építésének finanszírozását. A Daniel Tivadar építész által készített beruházási megvalósíthatósági tanulmány szerint a fürdő részben a jelenlegi Őssi strand egyik részén és a szomszédságában lévő területen, több mint 3 hektáron létesülne, nyári időszakban naponta 1700, télen 600 fő befogadására lenne alkalmas. Jellege nem annyira a szórakozást, mint inkább a kikapcsolódást, pihenést szolgálná. A tervet a gyógykezelésekről híres, olaszországi Ischia szigetén található Poseidon termálkert ihlette, talán ezért nevezte a tervező a leendő létesítményt „termálkertnek”. A projekt részletes leírása és a látványtervek mától megtekinthetők a városháza honlapján és a városháza két hétre közvitára bocsátja, ez idő alatt a mosmarius@yahoo.com e-mail címen várja a lakosság projekttel kapcsolatos javaslatait. Én is elküldöm a saját javaslataimat, amelyben több füves, fás területet kérek az új fürdő területére.

– Közismert, hogy az őssi strand alacsony áraival elsősorban a nyugdíjasok körében népszerű. Mi lesz velük, ha a jelenlegi strand megszűnik?

– A jelenlegi strand nem szűnik meg, valamivel kisebb területen, de működni fog a továbbiakban is, így megmarad a helyi lakosság igényeit kielégítő, olcsóbb alternatíva.

– Maradjunk a turizmus témájánál. Az utóbbi időben több idegenforgalmi fejlesztési intézkedésről, tervről kaptunk hírt. Ön közismerten nagy támogatója a turizmus fejlesztésének. Miért fontos ez önnek és a városnak?

– Mint ismeretes, Nagyvárad fejlesztési stratégiájának fontos eleme a turizmus fejlesztése, hiszen ehhez minden adottsággal rendelkezik, a gazdag történelmi és kulturális örökség előtérbe helyezése, a termálvízre alapozott gyógyfürdők fejlesztése komoly turisztikai vonzerőt jelenthet. Nagy kár lenne nem kihasználni ezeket az adottságokat. Azért támogatom a turizmus fejlesztését, mert a turisztikai központok mindenütt a világon élhető, civilizált környezetet, magas színvonalú szolgáltatásokat, kulturális és sporteseményeket jelentenek. A helyi lakosságnak munkahelyeket, magasabb jövedelmeket, tehát jólétet biztosítanak. A turizmus előtérbe helyezi egy város történelmi és kulturális örökségét, mivel Nagyváradon ez az örökség legnagyobb részt a magyar jelenlétről tanúskodik, erősíti a magyar közösség elismertségét, méltóságát. Ahol sok a turista, ott a többnyelvűség sem ördögtől való, ez előbb-utóbb Nagyváradon is tudatosulni fog. Ebben az összefüggésben a turizmus segíti a jogegyenlőség gyakorlatát. Ami pedig a jövőt illeti, a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat az egész világon, azok a városok, amelyek felzárkóznak ehhez a trendhez, megalapozzák a jövőjüket.

– A szkeptikusok azt mondják, Nagyvárad még távol áll attól a színvonaltól, hogy ide tudja vonzani az európai turistákat. Mi erről a véleménye?

– A szkeptikusoknak látszólag mindig igazuk van, mert csak a részigazságokat veszik figyelembe. Lehet, hogy a nagyváradi turizmus még messze van az európai színvonaltól, de lényegesen közelebb került, mint ahol tíz vagy akár öt évvel ezelőtt volt. Ahhoz, hogy Nagyvárad felzárkózzon az európai színvonalhoz, rendbe kellett tenni a város infrastruktúráját, úthálózatát, épületeit, tömegközlekedését, ki kellett alakítani azokat az övezeteket, ahol a vendégek számára is van látnivaló, és kellemes a környezet. Örömmel látom, hogy a sok kritikus megjegyzés mellett, a lokálpatrióta Facebook-oldalakon közölt fotókon egyre kevesebb a lepusztult városkép és egyre több a felújított épület, sétálóutca, zöldövezet. Különben a szkeptikusoknak, az örök kételkedőknek azt üzenem, előbb nézzenek a tükörbe, aztán kritizáljanak. Csak egy példát mondanék: miközben a városvezetésnek néhány év alatt sikerült felújítania a szecessziós paloták többségét, gyalogos övezetté alakítani a történelmi belvárost, kulturális centrummá változtatni a romos várat, addig a város hatáskörén kívül eső, volt Pénzügyi palota a Fő utca elején és a Rimanóczy szálloda a Körös-parton továbbra is a város szégyenfoltja. Ezek a magyar épített örökséghez tartozó remekművek a város kezelésében már a régi fényükben pompáznának. Az a véleményem, hogy olyan irányba halad a város fejlesztése, amely a magyar közösségnek is élhetőbb környezetet, magasabb életszínvonalat ígér.

– Konkrétan mire gondol?

– Többek között arra, hogy a városvezetés egy állami támogatási rendszer bevezetését dolgozta ki, amelynek a turisztikai és a vendéglátóipar a kedvezményezettje. Adómentességgel, pénzbeli támogatásokkal, beruházásokkal, turizmust ösztönző intézkedésekkel segítené a vállalkozásokat. A támogatási rendszer egyes elemeit jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, most erre várunk. De amit meg lehetett csinálni saját hatáskörön belül, azt megtettük. Elsődleges cél az, hogy megkönnyítsük a turisták ideutazását, a Blue Air már elindította belföldi járatait, de a nemzetközi járatok beindítására is van remény, a városvezetésnek sikerült egymillió eurós támogatást szerezni azoknak a légitársaságoknak, amelyek nemzetközi járatokat működtetnek a Nagyváradi repülőtérről. A cél a lehető legolcsóbb légi fuvarozók vonzása, mert a „légi híd” ösztönözné az üzleti turizmust, növelve a város vonzerejét a befektetők szemében, ami a vállalatokat segítené. Most, hogy az országban nincsenek rendezvények, Nagyvárad külön vonzerőt jelenthet, hiszen a város egyedi építészettel, látnivalókkal, minőségi éttermekkel rendelkezik, és ami most a legfontosabb, sikeresen vette fel a harcot a koronavírus-járvánnyal, ezért a legbiztonságosabb városok közé tartozik. És, ha már ide jönnek a turisták, megpróbáljuk itt is tartani őket: akik legalább két éjszakát eltöltenek egy nagyváradi szállodában, ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken, ingyen látogathatják a múzeumokat.

– Úgy tűnik, a választók is értékelik ezeket az erőfeszítéseket, egy hírportálon nemrég megjelent cikk szerint erősödött a néppárti jelöltek választási esélye. Ön is így érzi?

– Igen, én is érzékelem, hogy lassan a választók is észreveszik, hogy mi a jogegyenlőség, a jólét és a jövő érdekében politizálunk, nem a hatalomért. Erőfeszítéseinket egyre többen értékelik. Persze nehéz versenyezni a jóhiszemű választókat is megtévesztő, minden irányból zúduló sikerpropagandával, mert csak azok veszik észre, hogy a propaganda mögött nincs teljesítmény, akik folyamatában követik a helyi és a megyei közélet alakulását. A többségi magyar érdekképviseletnek annyira nincs mit felmutatnia, hogy a konzultációnak nevezett marketingakciójuk nyomtatványán nyolc évvel ezelőtti sikereket emlegetnek, és a magyar kormány erdélyi magyarságnak szánt adományát saját érdemükként állítják be. Én úgy érzem, hogy mi Nagyváradon, a városvezetéssel együttműködve, valós eredményeket tudunk felmutatni a magyarok érdekében. A megyében is kiálltunk a gazdák érdekei mellett, behoztuk például őket és termékeiket a Szent László térre, ahol már megszokottá vált az érmelléki és a környékbeli termelők hétvégi jelenléte. A magyar vezetésű megyei tanácsban viszont a folyamatos botrányok, a viszály és a tehetetlenség uralkodott, nem épültek meg az ígért ipari parkok, a gázbevezetések, a tanmedencék. Ilyen körülmények között egyre többen ismerik fel, hogy a Néppárt sikere biztosítja a legnagyobb eséllyel a váradi alpolgármesteri szék visszaszerzését és a megyei képviselet megőrzését. Ezt azonban csakis a polgárokkal való igazi összefogással lehet megvalósítani, hiszen jelenleg ott tartunk, hogy valamennyi, a teljes magyar összefogásra irányuló javaslatunkat, a magyar szervezetek koalíciójának megteremtésére irányuló kérelmünket elutasítják.

Borítóképen: az új termálfürdő látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában