Szigorú szabályok mellett

2020.08.26. 15:55

Öt fiatal konfirmált vasárnap Réven

Augusztus 23. jeles nap volt a Révi Református Egyházközség életében. Isten és a gyülekezet előtt öt ifjú tett tanúbizonyságot Krisztusba vetett hitéről. A feldíszített templomban Papp Csaba helyi lelkész az 1 Sámuel 12: 1–4. versei alapján szólt az ünneplő közösséghez. 

Rendkívüli körülmények között zajlott vasárnap délelőtt a konfirmáció Réven. Az érvényben lévő intézkedések betartásával gyűltek össze a hívek a szülők által feldíszített templomban, ahol Papp Csaba helyi lelkész igehirdetésében kiemelte: mind a fiatalok, mind a középkorúak, illetve a hajlott korban lévők olyan töretlen hittel és bizalommal kell, kellene rendelkezzenek Istenben, hogy az látható legyen a mindennapi életünkben. Az igehirdetést követően a konfirmációi istentisztelet következett, ahol az egy fiúból és a négy leányból álló kicsiny sereg tanúbizonyságát adta felkészültségének. Ezután a lelkipásztor előbb a presbitériumot, majd a gyülekezetet kérdezte meg: elfogadják-e az ifjak hit -és fogadalomtételét. Az igenlő válasz után a fiatalok megáldása következett, majd Hasas János alpolgármester, presbiter a révi helyi értékeket bemutató könyvet adott át a lekonfirmált csoportnak, a gyülekezet nevében pedig Papp Csaba lelkipásztor nyújtotta át a hívek ajándékát: dr. Viski Béla Megtartó ismeret című könyvét. „Kérlek bennetek arra, hogy őrizzétek meg és vigyétek tovább helyi és nemzeti értékeinket, és az Élet buktatókkal teli útján maradjatok meg mindig embernek, reformátusnak és magyarnak!” – biztatta a fiatalokat Hasas János. Az ünnepi istentisztelet a nemzeti imánk eléneklésével zárult.

A gyermekek és az ifjúság vallásos nevelésének célja a konfirmáció eseménye: a konfirmandus személyes döntése Krisztus és az Ő egyháza mellett. A konfirmandusok minden évben megtanulják a feleletet arra a kérdésre: mit jelent a konfirmáció szó. A válasz így hangzik: „ez a latin eredetű szó annyit tesz megerősítés – a Szentlélek erősíti meg ébredő hitünket.” A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt ember, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága előtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntéséről. A döntés magába foglalja a bűnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bűnbocsánat evangéliumának meghallását. E döntés kifejezésével a hívő betagolódik Krisztus testébe, szolgáló közösségébe.

Borítóképünkön a konfirmándusok és lelkészük Papp Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában