Zsúfolt helyeken

2020.08.04. 16:18

Kötelezővé teszik a szabadtéri maszkviselést Biharban is

A megyei védelmi bizottság elrendelte, hogy augusztus 5-én, reggel 6.00 órától Biharban is kötelező a maszkviselés szabadtéren, a zsúfolt helyeken. Kivételt képeznek az öt év alatti gyerekek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Ezt Dumitru Tiplea, Bihar megye prefektusa és dr. Calin Sonea a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) főorvosa jelentették be tegnap délután. Tiplea kifejtette, hogy ennek az intézkedésnek a bevezetésére azért volt szükség, mert megyénkben is megsokasodtak a megbetegedések. Calin Sonea elmondta, hogy Bihar megyében 1073 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 27 személy bele is halt a fertőzésbe. Jelenleg 350 aktív esetről tudnak, közülük 172 személyt kezelnek kórházban, a többi, tünetmentes beteg otthoni elkülönítésben tartózkodik.

Dr. Calin Sonea (balról) és Dumitru Tiplea

Bihar megyében falusi környezetben van több beteg, a fertőzöttek 65 százaléka él vidéken, illetve megyénkben több a női, mint a férfi beteg. Mindezeket a számadatokat figyelembe véve döntött úgy a megyei védelmi bizottság, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést nyílt zsúfolt helyeken is minden öt évesnél idősebb bihari lakos számára. Azaz most már maszk kell takarja a szájat és az orrot a piacokon, villamos- és buszmegállókban, vasúti pályaudvarokon, vásárokon és minden más zsúfolt helyen.

A továbbiakban Dumitru Tiplea bejelentette azt, hogy mind a prefektúra, mind a közegészségügyi igazgatóság honlapján ki fogják függeszteni a koronavírus terjedésére vonatkozó adatokat közigazgatási egységekre lebontva, „azért, hogy mindannyian tudjuk, hogy állunk abban az övezetben, ahol lakunk” – fogalmazott a prefektus.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában