Szükséges volna

2020.08.13. 11:26

Cseke Attila: Nagyváradnak meg kell teremtenie a feltételeket a lombikbébi-program működéséhez!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ma a világon minden ötödik pár nemzési problémákkal küszködik, valamelyik fél egészségügyi állapota miatt.

2011-ben Cseke Attila egészségügyi minisztersége idején alakították ki az eddigi első és egyetlen állami finanszírozású lombikbébi programot Romániában. Sajnos most, 2020-ban a program finanszírozása nem éri el az akkori szintet. Nagyváradnak pedig azóta sincs olyan állami finanszírozású egészségügyi intézménye, amely ilyen eljárást végezne.

Ma egy nagyváradi családnak, akinek ilyen típusú eljárásra van szüksége, sajnos Temesvárra, Nagyszebenbe vagy Debrecenbe kell utaznia. Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje szerint az önkormányzatnak ki kell alakítania a megfelelő infrastruktúrát ahhoz, hogy a nagyváradi szülészeten állami finanszírozásból meg tudják valósítani a lombikbébi programot.

Ennek a programnak ugyanakkor van egy olyan innovációja is, amit ugyancsak az RMDSZ kezdeményezett: a megtermékenyítési eljárást 1200 euróval finanszírozza a román állam, de egy baba születése esetében újabb 300 euróval egészíti ki az összeget.

Ezzel a tervezettel esélyt kapnak a nagyváradi párok arra, hogy állami finanszírozással, szülővárosukban családot alapíthassanak az eljárás segítségével. Egyensúlyt kell teremteni a lehetőségek és a helyi orvosi feltételek között, hogy legyen elérhető a lombikbébi program Nagyváradon is, fogalmazott Cseke Attila.

Borítóképünkön Cseke Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában