Hibrid autóbuszok

2020.06.10. 07:44

Modernizálódik a közlekedési vállalat gépparkja

A jövő héten tizenöt hibrid autóbusz érkezik Nagyváradra. A járműveket a helyi önkormányzat szerzi be, továbbá maga a Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) is vásárolt hét hibrid autóbuszt, és folyamatosan érkeznek az új villamosok is a városba.

Pap István

A nagyváradi önkormányzat által meghirdetett közbeszerzési eljárás nyomán tizenöt új autóbusz fog érkezni a városba. Mint azt Romeo Nica, a Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) gazdasági igazgatója lapunknak elmondta, ezek a járművek várhatóan a jövő héten érkeznek meg, és kiegészítik a vállalat által a Románia–Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében vásárolt hét új, hibrid buszból álló flottát. Az igazgató hangsúlyozta, hogy amikor mindezeket a járműveket üzembe helyezik, az jelentős anyagi megtakarítást jelent majd a vállalatnak, lévén, hogy új járművekről van szó, nem kell tehát annyit költeni majd a cserealkatrészekre és a karbantartásra, és az üzemeltetési költségek is csökkenni fognak. A villamosok esetében hasonló a helyzet, hiszen az új villamosok garancia alatt lesznek. Mint megtudtuk, a vállalat egy évben cserealkatrészekre 1,3 millió lejt, egyéb javítási munkálatokra pedig 600 ezret költ átlagban, míg az üzemanyag-fogyasztás átlagban 35 liter/100 km. Nica hangsúlyozta, hogy a hibrid autóbuszok üzembe helyezése nyomán legalább tíz százalékos megtakarítást fognak tudni elérni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új Astra villamosok üzembe helyezése után a megtakarítás nem lesz ekkora, hiszen mind a Siemens villamosok, mind pedig a legutóbb vásárolt Tatra villamosok energia-visszanyerő rendszerrel rendelkeznek, tehát ezek a járművek máris nagyon energiatakarékosan működnek, és amikor mind a húsz Astra villamos megérkezik Váradra, akkor a vállalatnak hatvan olyan járműve lesz, amely energia-visszanyerő rendszerrel van ellátva. Romeo Nica elárulta azt is, hogy amikor megérkezik mind a húsz Astra, azt követően közel harminc régi Tatra villamost fognak kivonni a forgalomból, hiszen ez utóbbiak egy része amúgy is csak tartalékban van arra az esetre, ha más villamosok meghibásodnának. Jelenleg négy Astra villamos van már Váradon, ezeket várhatóan júliusban helyezik forgalomba, addig tesztelik azokat, és kiképzik a villamosvezetőket a használatukra. Nica hozzátette, hogy a közszállítás minőségének emeléséhez nem elég az, ha újak a villamosok, de két további feltételnek is teljesülnie kell ehhez. Az egyik az, hogy a villamosok számára biztosítva legyen a zöld út, mert akkor teljesül a másik feltétel is, az, hogy növekszik a járművek utazási sebessége, aminek nyomán kevesebb villamos tesz meg ugyanannyi vagy még több kilométert. Romeo Nica elmondta, hogy Szőllős lakónegyedben többé-kevésbé már most is szabad útjuk van a villamosoknak, és lassan-lassan a Vitéz (Decebal) úton is kiépül a külön sáv a számukra. Megpróbálják ugyanakkor elérni azt is, hogy a Sztaroveszky (Magheru) úton minél szabadabb legyen az út a villamosok előtt.

Mije van az OTL-nek?

A Nagyváradi Közlekedési Vállalatnak (OTL) százegy autóbusza és hetvennégy villamosa van. A vállalat rendelkezik öt Karsan és hét Isuz márkájú kisbusszal, ami kiegészül egy kis Iveco márkájú busszal, amely a Nagyvárad–Biharkeresztes útvonalon közlekedik, már amikor lehet. A közepes méretűnek számító autóbuszok között van tizennégy Man és húsz Mercedes márkájú autóbusz, és további kilenc nagyobb, kétajtós Mercedes busz. A géppark része tíz Solaris és huszonkilenc Volvo márkájú busz is, illetve van három csuklós Man és szintén három Mercedes csuklós autóbusz. A villamospark tíz Siemens, harminc felújított Tatra és harminchárom régi típusú Tatra villamosból áll, ez utóbbiakhoz hozzátartozik szintén harminchárom utánfutó, illetve van egy ingavillamos, amely a rogériuszi villamos-végmegálló és a Sinteza gyár között közlekedik. Mindezek a járművek használható állapotban vannak és közlekednek is Várad utcáin. Mint már említettük, a négy új Astra villamos várhatóan júliustól kezdi szállítani az utasokat.

Borítókép: Illusztráció, Alexandru Nițescu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában