Rektor marad

2020.06.05. 10:35

Bizalmat szavaztak Constantin Bungăunak

Ciucur Losonczi Antonius

Egy forduló elég volt ahhoz, hogy eldőljön: Constantin Bungău lesz a következő négy esztendőben is a Nagyváradi Egyetem rektora. A szerdán, az egyetemi sportcsarnoknál zajlott választáson a szavazati joggal rendelkező 942 személy közül 604 vett részt, így megvolt a szükséges létszám. Bungăura – aki amúgy az egyedüli jelölt volt – 536-an szavaztak, a különbséget az érvénytelenített vagy üresen leadott szavazólapok adják. Ez azt jelenti, hogy a voksolók több mint 88 százaléka szavazott bizalmat a korábbi rektornak, miközben 68-an inkább azt választották, hogy vagy nem pecsételtek, vagy pedig több pecsétet ütöttek a lapra, ezzel jelezve, hogy nem értenek egyet Bungău további regnálásával. A választást egyébként a szabadban bonyolították le, a sportcsarnok előtt felállított sátraknál. Incidens nem történt, csupán egy rövid ideig tartott zápor „kavart be”, de nem okozott különösebb problémát: a jelenlevők fedezékbe vonultak, majd kis idő múlva, az eső megálltával minden folytatódott tovább.

Constantin Bungău 2012 óta állt a Nagyváradi Egyetem élén, és március hónap elején azért mondott le, hogy harmadik mandátumának is „nekifuthasson”, mivel a törvény csak két vezetői ciklust tesz lehetővé. Még várnia kell azonban addig, míg ismét elfoglalhatja pozícióját: június 10-i ülésén a szenátus jóvá kell hagyja a választás eredményét, majd a dokumentumokat Bukarestbe kell továbbítani, hogy Monica Anisie tanügyminiszter rendeletet bocsásson ki az új mandátum átvételéről.

Constantin Bungău köszönetet mondott mindazoknak, akik a koronavírus-járvány idején is vették a fáradságot, és elmentek szavazni. Azt ígérte, azután fogja bemutatni a csapatát, miután megérkezik az igazolás a tanügyminisztériumtól. A jelenlegi öt rektorhelyettes közül egyébként hárman (Marcel Roşca, Marcela Prada és Eugen Macocian) nem folytathatják a munkájukat, hiszen kitöltöttek két mandátumot, míg Ligia Burtă nem kíván ezentúl ebben a funkcióban lenni. Az új helyettesek kinevezése után hátravan még a 15 fakultás dékánjainak megválasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában