Bihardiószeg

2020.04.21. 10:14

Munkát ajánlanak azoknak, akik a járvány miatt maradtak állás nélkül

Törő Enikő

Mados Attila bihardiószegi polgármestertől megtudtuk: nincs koronavírussal fertőzött a településen. Bár az elmúlt másfél hónap alatt sokan tértek haza külföldről Diószegre is, ők házi elkülönítésbe vonultak. Az elkülönítésben lévőknek alap-élelmiszereket biztosítottak, az ellátásukat nap mint nap segítették a szükséges periódusban, tudatta Mados Attila. Az időseknek szintén segítenek az önkéntesek, nemzetiségtől függetlenül mindenkinek. Az egyházakat bevonva zajlanak a segítő programok.

Természetesen az önkormányzathoz is eljutott a hír, hogy sokan veszítették el munkahelyüket a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis miatt. Ezért úgy döntöttek, hogy a borfesztiválra és más nyári program finanszírozására szánt pénzből munkahelyeket hoznak létre: a zöldövezet karbantartására lehet jelentkezni. Tulajdonképpen két hónapos munkaszerződést kötnek azzal, aki jelentkezik az állásra, mely bizonyos feltételekhez kötött. A lényeg: igazolni kell, hogy az adott személy a koronavírus-járvány miatt vesztette el állását, továbbá információkat kell megadni a család helyzetéről. A jelentkezéseket körülbelül április végéig lehet benyújtani az önkormányzathoz. Segítségnyújtás és információk a 0374-342-100-ás telefonszámon igényelhetők.

Azzal kapcsolatosan, hogy mennyire tartják be a kijárási tilalmat a lakosok, megtudtuk, hogy nincsenek különösebb problémák a településen, csupán azzal akadt gond, hogy volt, aki nem tudta megfelelően kitölteni a saját felelősségre írt nyilatkozatot. Emellett folyamatos a járőrözés a faluban. Arról is érdeklődtünk, hogy mi a helyzet a falu romák által lakott részén. Mados Attila kifejtette: a diószegi roma közösségre nem jellemző a túlzott agresszivitás, jó munkás- és fejlődő közösség, nem tapasztalják azt, hogy különösebb gond lenne. A családorvosok komolyan veszik a munkájukat, és a romák is bizalommal fordulnak hozzájuk, ha bármilyen gond akad. Emellett vannak olyan egészségügyi közvetítők, akik kifejezetten a romák által lakott településrészen fejtik ki munkájukat, ők a közösségen belül rendszeresen mérik a testhőmérsékletet.

Megtudtuk azt is: óvintézkedésképpen infravörös hőmérőket rendeltek, ezt használatra odaadják a településen dolgozó orvosoknak és asszisztenseknek, amíg erre szükség van. Emellett minden utcát fertőtlenítettek, továbbá az üzletek előtti részeket és a közterületeket is.

 

Borítókép: Facebook/Mados Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában