Óvintézkedések

2020.04.03. 14:13

Lázmérőkkel koronavírus ellen

Pénteken negyvenhárom koronavírusos beteget ápoltak a nagyváradi városi kórházban. A helyi önkormányzat újabb biztonsági intézkedéseket vezet be április 13-tól.

Pap István

Április 13-tól újabb intézkedéseket vezet be a nagyváradi önkormányzat a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében, mondta pénteki videóüzenetében Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. A városi katasztrófaelhárítási bizottság döntése értelmében április 13-tól minden ötven főnél többet foglalkoztató cég és közintézmény kötelező módon infravörös lázmérővel kell megmérje a tevékenység megkezdése előtt az alkalmazottakat az épület, a munkaterület bejáratánál, és akik lázasak, azokat azonnal hazaküldik, ezt követően a leghamarabb elvégzik ezeken az embereken a PCR tesztet, hogy megállapítsák azt, hogy fertőzöttek-e. Ez az intézkedés napi tízezer ellenőrzést tesz majd lehetővé, és ezzel a módszerrel is fékezni lehet a járvány terjedését a még tevékeny cégeknél és intézményeknél, fejtette ki a polgármester. Bolojan hozzátette: szintén április 13-tól a piacok bejáratánál az oda betérők ellenőrzését is elrendelik ugyancsak infravörös lázmérőkkel. „Ha a cégeknek nem lesz infravörös lázmérőjük, mert a kereskedelemben nem jutnak hozzá, akkor majd biztosítjuk számukra mi, mert rendeltünk kétezer ilyen lázmérőt” – fogalmazott. A polgármester bejelentette azt is, hogy fertőtleníteni fogják azokat a közterületeket, ahol sok gyalogos megfordul: a villamos- és buszmegállókat, a piacok bejáratait, viszont nem fogják fertőtleníteni az utcákat, mert annak semmilyen érdemi hatása nem lenne, csak pénzkidobás lenne, ezt a pénzt inkább a kórházaknak utalják át. Prioritása a városnak a gyógyszer- és védőfelszerelés-készletek feltöltése, mondta, annál is inkább, mert az előrejelzések szerint a következő hetekben fokozatosan nő majd a fertőzöttek száma a városban. A polgármester kiemelte azt is, hogy a fontos az, hogy a fertőzöttek el legyenek különítve a többi betegtől, ezért a megyei kórházban az ún. „normál” eseteket, városi kórházban pedig a koronavírussal fertőzötteket kezelik. Megemlítette továbbá, hogy a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyi Igazgatóság (DASO) húsz munkatársa ezen a héten több több mint 3500 hatvanöt évnél idősebb embernek nyújt támogatást, élelmiszert, gyógyszereket vásárolnak nekik. Kiemelte továbbá, hogy az egyik fő problémát a külföldről haza jövő Bihar megyei illetőségű személyeknek a karanténba helyezése jelenti, hiszen egyre több a vörös zóna a világban, így egyre több Bihar megyei jön haza olyan helyekről, ami miatt szükséges a vesztegzár alá helyezésük.

Hatvankilenc beutalt

Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora a videóüzenetben azt mondta, hogy jelenleg a legfontosabb a diagnózis minél hamarabbi megállapítása, továbbá nagyon fontos a különböző páciensek elkülönítése. A megyei kórházban is hatékony szelektálásra van szükség, mert egy fertőzött kórházban senki nincs biztonságban, fejtette ki. Kijelentette, hogy ebből a megfontolásból csütörtöktől a megyei kórház minden páciensét PCR tesztnek vetik alá. Nagyon fontosnak nevezte továbbá, hogy mihamarabb megállapítható lehessen a gyógyulás, hogy egészséges beteget ne tartsanak kórházban, az ágyak ugyanis a betegeknek kellenek. Két héten belül még egy PCR berendezés érkezik Váradra, ami lehetővé teszi még több teszt elvégzését, és két negatív teszt után lehet valakit egészségesnek, illetve gyógyultnak nyilvánítani, mondta Carp. Bejelentette továbbá, hogy megrendeltek antivirális gyógyszereket akkora mennyiségben, hogy mintegy kilencszáz pácienst lehessen kezelni. Végezetül tudatta, hogy Nagyváradon jelenleg 43 páciensnek pozitív a koronavírus-tesztje, két személy meggyógyult A városi kórházban 450 ágy van, jelenleg pedig 69 személy van beutalva. Carp megítélése szerint a kórházak eleget fognak tudni tenni a kihívásoknak.

Borítóképen: Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában