Tudnivalók

2020.04.06. 12:06

Kutyás gazdiknak: a koronavírus és az ebek

A kijárási tilalom ideje alatt is sétáltathatjuk házi kedvenceinket az utcán, sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy a kutyák és a koronavírus kapcsolata miben merül ki. Szakembertől érdeklődtünk a témáról.

Törő Enikő

Bár kijárási tilalom van, a Sebes-Körös partjainak nagyváradi részén sokan sétáltatják házikedvenceiket, főleg akkor, amikor azt az időjárás is megengedi. Bár mindenki csak lakhelye körül sétáltathat kutyát és próbálkoznak minél kevesebb emberrel érintkezni, felmerül a kérdés, hogy a kutyák megfertőződhetnek-e, hordozhatják-e a koronavírust. Mint azt egy állatorvosi asszisztenstől megtudtuk, a kutyák nem fertőződhetnek meg az új koronavírussal, s szervezetükben nem is hordozhatják azt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sincs erre semmilyen bizonyíték. További kérdés azonban, hogy szőrükön, bundájukon megél-e a vírus. Mivel a vírus bizonyos felületeken akár több órán át is megélhet, így akár a kutyák tappancsán és bundáján is. Amennyiben egy koronavírussal fertőzött személy tüsszentéssel vagy egyéb módon szennyezi az állatot, majd egy másik személy megsimogatja a házi kedvencet, akkor az a személy akár meg is fertőzödhet. Az állatorvosi asszisztens szerint az ilyesfajta terjedés kockázata elég alacsony, azonban mindenképpen érdemes állatsimogatás előtt és után is kezet mosni. Kutyasétáltatás közben, amennyiben az állatot nem simogatja meg senki, elég alacsony annak is az esélye, hogy az állat valamilyen formában hordozni kezdi a vírust, hacsak nem lép bele egy köpetbe az utcán, vagy nem fetreng olyan helyen, ahol egy koronavírussal fertőzött személy kutyája azelőtt fetrengett. Azonban, hogy fertőzés esélyét csökkentsük, sétáltatás után mindig töröljük át antibakteriális nedvestörlővel a kutyák lábát, tappancsát (kevésbé ajánlott, ugyanis kiszárítja a talppárnákat), vagy szappanos vízzel mossuk át a négylábúak végtagjait. Az állatorvosi asszisztenst arról is kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha a kutyánk megbetegszik: azt ajánlotta, először kérjünk segítséget telefonon keresztül egy szakembertől, azonban ha súlyosabb a probléma, keressünk fel egy rendelőt, vagy egy házhoz is járó állatorvost, azonban mindenképpen próbáljuk csökkenteni az orvossokkal és más emberekkel való érintkezést.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában