Korlátozások

2020.04.27. 10:59

Esküvő csak szűk körben, Váradon pedig csak május végétől

Polgári esketéseket szűk körben hamarosan már lehet tartani Váradon is, azonban senki sem tudja pontosan, mi lesz az idei lakodalmakkal.

Forrás: Pixabay

Törő Enikő

Nagyváradon jelenleg nem lehet polgári esküvőket tartani, és ez így lesz még néhány hétig. A tervek szerint, amennyiben a szükségállapotot május 15-én már nem hosszabbítják meg, május 18-tól újra lehet kérelmeket leadni, az első esketéseket pedig május 29-én tartják, ugyanis 11 nap kell az iratok feldolgozására, tudtuk meg a Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság munkatársától. A házasságkötéseket április 13. óta szüneteltetik. Az intézkedést az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozták meg. Bővebb tájékoztatás igényelhető munkaidő alatt a 0259/408-824, 0259/408-872 (fax) telefonszámokon, vagy e-mailen, a starecivila@evp-oradea.ro címen keresztül. A házasságkötésre időpontot a casatorii.evp-oradea.ro oldalon is lehet igényelni, azonban az ott megadott táblázat hibás, ugyanis aszerint már május 8-tól lehet időpontot foglalni; a hibáért a hivatal munkatársai elnézést kérnek.

A szűk körben tartott polgári esketésre való igényről kérdeztük Rádi Melinda esküvőszervezőt. Mint elmondta, azok az ügyfelei, akik a lakodalmat a hatályban lévő rendeletek miatt elhalasztották, elhalasztották a polgári esketést is. Ajánlása szerint, aki csak teheti, halassza el a lakodalmat jövőre, ugyanis az idei év nagyon bizonytalan. Kifejtette azonban azt is: a lakodalmak halasztása sajnos sokak számára komoly anyagi gondokat okoz, például a teremtulajdonosok, fotósok, virágárusok, cukrászdák, és persze esküvőszervezők számára is, ugyanis számos bevételtől elesnek. Hozzátette: aki idén tart lakodalmat, valószínűleg jóval kisebb számú résztvevővel számolhat, mint ahogy tervezték, ugyanis sok idős félne elmenni, sokaknak pedig pénzük sem lesz erre.

Egy olyan pártól is érdeklődtünk, akik éppen a korlátozás bevezetése után házasodtak össze. Papp Kinga lapunknak kifejtette, kényelmetlen helyzetbe kerültek, ugyanis a helyszínen tudták meg, hogy nyolc embernél több nem mehet az esketési terembe. Emiatt úgy oldották meg a helyzetet, hogy néhányan bementek, a többiek pedig kint várakoztak, de nem voltak túl sokan, ugyanis a lakodalmat egy másik időpontra tervezték – ezt viszont végül elhalasztották, így jövőre ünneplik meg frigyüket. ,,Már másfél éve készülünk a nagy napunkra és most ismét várnunk kell. Csalódottak voltunk a polgárin is, ugyanis nem erre számítottunk. A lényeg azonban, hogy házasok vagyunk, és legalább ezt nem kellett elhalasztani” – tette hozzá a fiatal feleség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában