Textil védőmaszk

2020.03.25. 10:19

Nem védenek a házi készítésű maszkok

A közemberek körében is megoszlanak a vélemények a házi készítésű és textil védőmaszkokról, viszont mivel egyre többen kezdték el gyártani ezeket, az Egészségügyi Minisztérium is közleményt adott ki, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerepel, miszerint a textil védőmaszkok nem védenek az új koronavírussal szemben.

P. Nagy Noémi

A közösségi oldalakon nagyon népszerűek lettek a házi készítésű, különböző anyagokból varrt szájmaszkok, de már egy-két váradi szabászat kirakatában is megjelentek a kis táblák, melyek azt hirdetik, hogy készítenek textil védőmaszkokat. Több romániai és magyarországi hobbiszabó, de különböző varrodák és ruhaszalonok is hirdetik, hogy ideiglenesen profilt váltanak és a megnövekedett igény és az orvosi védőmaszkok hiánya miatt textilből, főként pamutból készült védőmaszkokat gyártanak, gyermek- és felnőtt méretben egyaránt. Vannak egyszerűbb, csupán egy réteg textilből és gumiszalagokból összeállított maszkok, de léteznek több textilréteggel ellátott, különböző mintázatúak és formájúak is. Az egyszerűbbeket darabjáért 3 lejért, a többrétegűt 6–10, akár 15 lejes áron is kínálják. De vajon tényleg nyújtanak bármilyen védelmet ezek a maszkok? A WHO szerint nem. A legtöbb textilmaszk-gyártó is kiemeli, hogy terméke nem számít gyógyászati segédeszköznek, de vannak olyanok, akik egyenesen jobbnak minősítik, mivel a megfelelő fertőtlenítés után több hónapig is újra lehet használni.

Csak üzlet

Néhány varrott védőmaszk-hirdetést is összeválogattunk, ezekből is kitűnik, hogy sokan felhívják a figyelmet arra, hogy nem jelent olyan biztonságot, mint az orvosi maszk, de tévesen azt is megjegyzik, hogy a semminél jobb, és azért nem árt, ha megvásárolják: „Összetétele 100% pamut, kétrétegű. Az egyszer használatos maszkokkal szemben előnye az, hogy hónapokig használható megfelelő sterilizálás mellett.”; „Felhívjuk figyelmüket, hogy a vírusok ellen egyetlen maszk sem véd 100 százalékban, azonban a fertőzések prevenciója érdekében fontos az izolálás.”; „A sterilizálható textil maszkok a cseppfolyós fertőzésektől óvják a viselőjét és a környezetét. A szájmaszk természetes gát, ami megakadályozza, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel távozó, fertőző nyálcseppek a másik emberre terjedjenek, ezért általános védekezésre alkalmas.”; „Volt egy vizsgálat és mivel jobban átnedvesedik, akár melegágya lehet a felső légúti fertőzéseknek. De abban maradtunk, hogy a semminél jobb.”; „A maszk nem véd a koronavírustól, de ha te fertőzött vagy (lehet, nem is tudsz róla) és használod, megóvod a környezetedben lévőket a fertőzéstől!”

Mit mond a WHO?

Az Egészségügyi Világszervezet és más nemzetközi közegészségügyi intézmények viszont egyértelműen figyelmeztetnek, hogy a kézzel készített, illetve szövet-, pamut- és gézmaszkok nem védenek a koronavírus-fertőzéstől. A fertőzésekkel szembeni hatékony védelem érdekében az arcmaszkoknak teljesíteniük kell néhány speciális követelményt. A készítésüknél használt speciális szűrőrétegek révén hatékony gátat kell képezzenek a mikrobák ellen, ugyanakkor lehetővé kell tegyék a megfelelő légzést. A legnagyobb probléma a varrott maszkokkal pont az, hogy nem tartalmazzák ezt a szűrőréteget, és nagyon könnyen hamis biztonságérzetbe ringathatják ezek használóit. A textilmaszkok akár több rétegben is használt pamut, géz, vagy laza szövetszerkezettel rendelkeznek, nem akadályozzák meg a mikroorganizmusok átjutását, és így nem védenek hatékonyan a fertőzésekkel szemben. Az Egészségügyi Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a maszkhasználatot csak azoknak javasolják, akik feltételezhetően betegek, köhögnek, és mégis el kell hagyniuk otthonukat, vagy a velük együtt élőket szeretnék megóvni, továbbá azoknak, akik beteg embereket ápolnak. Elsősorban az egészségügyi dolgozóknak és azoknak van rá szükségük, akiknek a munkájuk miatt elkerülhetetlen a használatuk. Azt is kiemelik, hogy a maszkhasználat csak a rendszeres és megfelelő kézmosás vagy fertőtlenítés mellett nyújt védelmet.

Helyes maszkhasználat

Az Egészségügyi Világszervezet a helyes maszkhasználat alapvető tudnivalóit is ismerteti: tiszta kézzel helyezzük fel a maszkot, ami be kell borítsa a szájat és az orrot is. Használat közben ne nyúljunk a védőmaszkhoz, eltávolításnál se az első részétől, hanem a szalagoktól fogva vegyük le. Miután levettük a maszkot vagy használt maszkhoz érünk, akkor tisztítsuk meg a kezünket szappannal vagy alkohol alapú kézfertőtlenítővel. A használt maszkot azonnal dobjuk ki. Amint a maszkunk nedves lesz, cseréljük azt le egy tisztára. Az egyszer használatos maszkokat soha ne használjuk kétszer.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában