Előadások

2020.02.03. 10:05

Továbbképzés a komplex művészeti nevelésről

Kétnapos továbbképzést szerveztek pedagógusok számára az elmúlt hétvégén Nagyváradon: az előadások és műhelyfoglalkozások témájaként a komplex művészeti nevelés szolgált.

János Piroska

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az Országos Magyar Továbbképző Központ, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében megvalósult továbbképzésen közel 150 jelenlegi és leendő pedagógus vett részt. A rendezvény célja többek között az, hogy megpróbálják más szemszögből láttatni a művészetet: „a művészeti nevelés nem csak egy rajzórából, kézimunkából áll, nem azt jelenti, hogy papírt hajtogatunk” – mondta el Tankó Zita, az óvodai és elemi oktatásért felelős tanfelügyelő. Bár a képzést elsősorban óvónőknek és tanítónőknek szervezték, más pedagógusok, egyetemi hallgatók, tanítóképzősök is érdeklődtek az esemény iránt, az érdeklődési kör pedig nem korlátozódott kizárólag csak Bihar megyére, hiszen például Kolozs megyéből is érkeztek résztvevők – tette hozzá.

Tankó Zita, az óvodai és elemi oktatásért felelős tanfelügyelő

A képzésnek helyszínt adó Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum képviseletében Konrád Katalin igazgatónő köszöntötte a résztvevőket, hangot adva reményének, hogy a pedagógusok sok új módszerrel gazdagodva térhetnek haza, amelyeket ki-ki saját intézményében gyakorlatba ültethet. Bujdosóné Papp Andrea főiskolai docens (Debreceni Egyetem, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar) felidézte: két évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán létrejött egy komplex művészeti szakcsoport kilenc, szakmódszertant tanító oktatóval. Célkitűzésük a holisztikus szemléletnek megfelelően, kreatívan cselekedtetve, az alkotó szabadságot meghagyva, játékosan nevelni. Az előadás és műhelyfoglalkozások anyaga – amellyel nem először jártak Nagyváradon – ezen a héten kötet formájában is megjelenik, a szakcsoport pedig májusban második konferenciáját szervezi. A szakcsoport által képviselt módszerek a gyermek teljes személyiségére hatással vannak, fejleszti többek között a kommunikációs, de a szociális készséget is – tudhattuk meg.

Műhelyfoglalkozások

A pénteki nap során a résztvevők húszperces előadásokat követhettek figyelemmel: hallhattak például a népmesékben, mesékben jelen levő macska és erdő motívumairól, de azt is megtudhatták, hogyan lehet értéket közvetíteni a zenei nevelés folyamatában. A továbbképzés szombaton interaktív műhelyfoglalkozásokkal zárult.

„A délelőtti műhelyfoglalkozások vezérfonala a saját élmény, a cselekedtető alkotás volt, a foglalkozások területétől függően természetesen más-más fókusszal (mesemondó előadói készségek, ritmusérzék, rajz)„ – tudtuk meg Tankó Zita szervezőtől. – ,,A természetközeliség is megmutatkozott a foglalkozások során a felhasznált termések, természetes anyagok, az emberi test képformáló és hangképző ereje, de akár az ősi csigavonal motívuma, illetve hangsúlyosan a magyar, de az egyetemes értékek felmutatása által. A rajznál például nagy alkotó, Hundertwasser nyomában indult a nyomvadászat, csoportos és egyéni alkotások megvalósításával. Másik rajzos műhelyben az én-te-tükörkép viszonyát járták körül a »művészkedés« során megvalósított alkotásokkal. A drámaműhelyt vezető előadó kiemelte a résztvevők mély, átadó, széles perspektívájú figyelmét, mely a témában való számtalan kalandozásra adott lehetőséget, felvillantva a bábművészet lehetőségeit”.

A továbbképzés lezártával minden résztvevő kapott egy ajándékkönyvet és egy igazolást a Debreceni Egyetem részéről, valamint egy román nyelvű tanúsítványt a Bihar Megyei Tanfelügyelőség és az Országos Magyar Oktatási Központ jóvoltából.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában