Beteggondozás

2020.02.14. 13:00

Jelentős támogatást nyert a Caritas Catolica

A segélyszervezet székhelyén mutatták be tegnap azt a projektet, mely a Caritas Catolica hosszú ideje működő házi beteggondozói rendszerének bővítésére nyújt lehetőséget.

Pikó Stefánia

A projektet bemutató konferenciát Rajna József, a Caritas Catolica Segélyszervezetének igazgatója nyitotta meg, majd Böcskei László megyés püspök köszöntötte a jelenlévőket. Az igazgató elmondta, az idei év azért is különleges, mert a szervezet éppen működésének harmincadik évfordulóját ünnepli. Míg kezdetben csupán a külföldről érkező adományok szétosztásával foglalkoztak, hamar fejlődni, bővülni kezdett a hatáskörük, így a Caritas mára már az egyik legnagyobb szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetté válhatott Bihar megyében. Alaptevékenységeik közé tartozik a házi beteggondozás is, melyet több mint húsz évvel ezelőtt (1997-ben) kezdtek el holland és német együttműködéssel. Az otthoni beteggondozás terén most egy fontos pillanathoz érkeztek, ugyanis egy jelentős uniós támogatáshoz jutottak hozzá, melyet a későbbiekben a projektvezetők részleteztek. Böcskei László az egyház és a Caritas Catolica közötti fontos kapcsolatot emelte ki, mely főként a diakónia missziós tevékenységében tükröződik, tehát a betegek, rászorulók gondozásában, megsegítésében. Kihangsúlyozta, hogy az otthoni beteggondozás lényeges segítséget jelent egy valamilyen betegséggel harcot vívó idősnek, nemcsak orvosi, szakmai szempontból, hiszen itt egy lelki támaszról is szó van.

Olyan esetekben, amikor nem feltétlenül kórházi ellátásra van szükség, a házi beteggondozás segítségével az érintett otthon maradhat, az otthoni környezetben pedig talán könnyebben is viseli el, könnyebben dolgozza fel helyzetét. Kiemelte, milyen fontos az efféle szolgáltatások biztosításához lehetőségeket, eszközöket keresni, amin a Caritas munkatársai sokat is dolgoztak, dolgoznak. „Nem titok az, hogy egyre nehezebb fenntartani a Caritas-projekteket, és azokat a szolgáltatásokat, amelyeket eddig is végeztünk. Minden nehézség ellenére, az egyház nem mond le erről a feladatról, és én örülök neki, hogy egy ilyen projekt keretében is biztosítva lesz a következő időszakra is ennek a szolgálatnak a fenntartása, fejlesztése nemcsak Váradon, hanem több központban is” – fogalmazott a püspök.

A projektről

Nagy Hortenzia projektmenedzser bemutatta a tervek részleteit, többek között azt is, hogy az említett anyagi támogatás 2.375.247,17 lej értékű, míg a teljes költségvetés 2.794.408,43 lej. A cél szociális és orvosi ellátások nyújtása kiszolgáltatott helyzetben lévő, vagy kirekesztés által fenyegetett idősek számára. A projektmenedzser kiemelte, ez az első olyan támogatás, mellyel fedezni tudják az alkalmazottak fizetését, és különböző felszerelések megvásárlását is, melyek nélkül maga a gondozás sem valósulhatna meg. Azt is elmesélte, hogy 2017-ben a szalacsi önkormányzat együttműködés céljából felkereste a Caritast, hogy újítsanak fel egy, a településen lévő épületet, melyet otthoni beteggondozói központként szeretnének működtetni. Az épület rehabilitációját célzó projektből kiindulva, közösen sikerült a jelenlegi pályázat elnyerése is. Bár összesen hat ilyen beteggondozói központtal rendelkezik a szervezet, ez a projekt ötnek a tevékenységét finanszírozza: Nagyvárad, Fugyivásárhely, Székelyhíd, Szalacs és Margitta. Nagyszalontán is van egy központ, de ez épp egy másik, a nagyszalontai önkormányzattal partnerségben lévő projekt keretében működik.

A támogatás 36 havi tevékenységet finanszíroz, ebből 34-et töltenek konkrétan az idősek gondozásával, az első két hónapban ugyanis a végrehajtás előkészítésével fognak foglalkozni. Ahogyan az már elhangzott, a szervezet nagyon régóta foglalkozik otthoni beteggondozással, ez a támogatás főként abban segít, hogy még több rászoruló időshöz eljussanak, ez pontosan legalább 180 kedvezményezettet jelent. A tájékoztatót követően megérdeklődtük, a projekt nélkül máskülönben hány beteget tudnak ellátni, és van-e más hasonló szervezet, amely a magány és betegségek sújtotta rászorulókon segít. Megtudtuk, hogy Nagyváradon a Caritas a legkomolyabb ilyen szervezet, rajtuk kívül pedig csak egy „kisebb” van. A Caritas jelenleg megközelítőleg 250 időssel foglalkozik, ehhez tevődik most hozzá legkevesebb 180.

A támogatásnak köszönhetően számítástechnikai fejlesztéseket is véghez vihetnek, így korszerű programok segítségével, környezettudatosabb módszerrel tárolhatják és vehetik fel a kedvezményezettek adatait. Többek között tableteket vásároltak, melyek jelentősen megkönnyítik az alkalmazottak munkáját a látogatások során. Mindemellett 15 személy részt vehet egy 360 órás beteggondozói képzésben, olyanok, akik a helyhatóságok vagy egyéb idősgondozással foglalkozó ügynökségek alkalmazásában állnak.

Az otthoni beteggondozásról

Míg világszerte számtalan országban alapvető és magától értetődő, hogy a kormány biztosítja az idősgondozást, itthon ez sajnos nem ilyen egyértelmű. Nagyon kevés olyan szervezet van, amely segíteni tud a magukra maradt, krónikus betegségekben szenvedő idősek hétköznapjaiban, és annál is kevesebb olyan van, amely egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés pénzt kér el a szolgáltatásokért cserébe. A fogyatékkal élő fiatalokhoz hasonlóan az idősek társadalmi rétegére is a mai napig jellemző a túlzott elhanyagoltság, ami miatt kiemelten fontos a Caritas Catolica Segélyszervezet tevékenysége, és ami miatt olyan fontos és jó hír az említett pályázat elnyerése is.

A megfogalmazott tervek remélt eredményei egyebek mellett az idős személyek életminőségének, lelki állapotának javulása, önállóságuk megőrzése, valamint a magányosság és az elszigeteltség mértékének csökkenése. A család szintjén szeretnék elérni, hogy csökkenjen a hozzátartozók tehetetlenség-érzete a szaktanácsadás által, illetve a családtagoknak a gondozásba való bevonása révén megteremteni egy harmonikus kapcsolatot rokon és beteg között. A szervezet szempontjából fontos cél, hogy a helyi közösségek szakavatott idősgondozói személyzettel gazdagodjanak, amely a szolgáltatások minőségének javulását is jelentené.

Az otthoni beteggondozás kedvezményezettjei akut vagy krónikus betegségekben szenvedő idősek, akiknek korlátozott lehetőségeik vannak valamilyen egészségügyi intézmény ellátását igénybe venni. A szervezet beteggondozói körébe egészségügyi asszisztensek és szakápolók, gyógytornászok, szociális munkások tartoznak, akik más szakemberekkel is együttműködnek, például pszichológusokkal, orvosokkal. A konkrét szolgáltatások közé tartozik az egészségügyi szakápolás (vérnyomásmérés, injekciók beadása, sebellátás stb.), a szociális gondozás (mosdatás, pelenka- és ágyneműcsere, bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, rokonok bevonása az ápolásba stb.), és a gyógyászati eszközök biztosítása is (kerekesszék, mankó, járókeret stb.).

Ha esetleg önnek is van olyan hozzátartozója, aki rászorulna a Caritas által nyújtott szolgáltatások egyikére, Tóth Andrea célcsoportszakértővel veheti fel a kapcsolatot a 0740-083-273-as telefonszámon.

 

Borítóképünkön: Nagy Hortenzia

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában