Advent

2019.12.09. 09:56

Felkapcsolták a püspöki palota és a kert új díszvilágítását

Az immár hatodik alkalommal megszervezett Adventi Jótékonysági Vásár keretében szombat délután ünnepélyesen felkapcsolták a római katolikus püspöki palota és a kert, illetve a tér új díszvilágítását, majd megvilágították Szent Miklós útját. Este aztán a második gyertyaláng is fellobbant az óriáskoszorún.

Ciucur Losonczi Antonius

A találkozásokról, az összetartozásról és az összefogásról szólt minden szombat délután és este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által immár hatodik alkalommal megszervezett Adventi Jótékonysági Vásáron, melynek helyszínéül a székesegyház főbejárata előtti felújított tér szolgált. Rengetegen nézelődtek, beszélgettek egymással, vagy éppen hallgatták a fellépőket. A résztvevőkhöz az Úr is kegyes volt, hiszen szép, kellemes volt az idő.

Családokat, gyermekeket, szülőket, nagyszülőket várk sokszínű vásári kínálattal, finom házi készítményű süteményekkel, lélekfelemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal. A rendezvény egyik legkedveltebb vendége, Szent Miklós püspök is meglátogatta ugyanakkor a kicsi és nagy vásárlókat, őt megszólító levelet lehetett írni. És hogy ne csak érkezni, hanem távozni is biztonságosan tudjon, megvilágították számára az utat, illetve ünnepélyesen felkapcsolták első alkalommal a kert és a tér új világítási berendezését.

Összesen tizenhét közösség portékái, kézműves termékei közül lehetett válogatni, jelen voltak például az Egyházmegyei Zeneközpont, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum, a Partiumi Háló Egyesület, a Caritas Catolica, a Vár-Lak Ifjúsági Központ, a nagyváradi és vidéki plébániák családos és lelkiségi csoportjai, a Missio ad Gentes neokatekumenális út nagyváradi képviselői, Az Élet Autizmussal Egyesület, az Erdélyi Mária Rádió munkatársai. A felkínált alkotásokat, finomságokat adomány ellenében lehetett megszerezni, és az így begyűlt összegeket jótékonysági célra fordítják, vagyis két kisgyermek, Noel és István gyógykezelési költségeinek egy részét fedezik, életminőségük jobbulásához szeretnének a szervezők hozzájárulni.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Az Adventi Jótékonysági Vásár eredeti gondolata az volt, hogy ilyenkor, mikor úgy tapasztaljuk, hogy az emberek általában érzékenyebbek tudnak lenni egymás iránt, akkor jó megteremteni a lehetőséget is, hogy elinduljunk egymás felé. A rendezvény egy elég komoly előkészületet feltételez, és hát ugyan egy íratlan szabály, de mindig ahhoz igazódunk, hogy egy jó célt határozzunk meg, mégpedig úgy, hogy találkozunk, különböző önkéntes csoportokban, és előkészítünk valamit, amit aztán felajánlunk szegények, betegek megsegítésére, azok támogatására, akik valamilyen oknál fogva a társadalom peremére kerültek. Ebben az évben két gyermeknek a megsegítését vállaltuk fel, az egyik az érkörtvélyesi, alig hathónapos Noel, aki egy genetikai betegségben szenved, a másik pedig István, a Szent László Líceum harmadikos diákja, aki szintén komoly műtéten esett át. Fontos, hogy megünnepelve Isten közeledését az emberhez, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez minket is kötelez. Keresztény és emberi méltóságunkhoz tartozik az, hogy ne csak saját magunknak éljünk, ne önző módon rendezkedjünk be ebbe a világba, hanem vegyük észre a másikat is.”- nyilatkozta lapunknak Böcskei László megyés püspök.

Este, az adventi koszorú második gyertyájának a meggyújtási szertásánál a vincés család tagjai szolgáltak, az apácanővérek, illetve a két lazarista szerzetes, Vass Csaba, Katalin-telepi plébános és Szőke Sándor segédlelkész. Utóbbi azt tanácsolta: advent második hetében szánjunk időt arra, hogy jobban megismerjük Jézust, hogy fénye bennünket is átjárjon, és így valóban útjelzőkké válhassunk.

(Borítókép: Micaci Cristian)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában