Rendőrségi ügy

2024.05.30. 11:53

Adócsalás miatt tartottak házkutatásokat

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság május 29-én, szerdán bonyolította le a Jupiter-akciót a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék mellett működő Ügyészség és a Román Rendőrség koordinálásával. A Bihar megyei ügyészség eddig négy házkutatást rendelt el.

Forrás: Rendőrség

BN-összeállítás

A négy házkutatás mind Nagyváradon zajlott, olyan ingatlanoknál, melyek vállalatok székhelyeiként működnek. Egy 54 éves férfi otthonában is vizsgálatot folytattak, akit adócsalással és csalárd csődjelentéssel vádolnak – szerepel a rendőrség közleményében. E szerint 2021-ben az 54 éves férfi egy nagyváradi székhelyű vállalat adminisztrátoraként dolgozott, s annak érdekében, hogy mentesüljön bizonyos illetékek és adók kifizetése alól, valótlan tartozásokat vezetett be a vállalat könyvelésébe, melyeket két másik céghez kötött, ezek értéke 9.010.066 lej. Továbbá 2022 februárjában ugyanez a férfi egy másik nagyváradi cég munkatársaként a D300-as adóbevallásban fiktív adatokat adott meg 2021 decemberére vonatkozóan: 1.800.000 lej fiktív összeget írt be, mely levonható az áfából, ezáltal csökkentette azt az összeget, amit az államnak kellett befizetni. Szintén 2022-ben, októberben egy másik váradi cég hivatalos képviselőjeként újra egy D300-as adóbevallást hamisított meg, 2022 augusztusára vonatkozóan 984.575 lej leírható áfát vezetett be, szintén azzal a céllal, hogy kevesebbet kelljen fizetni az államnak. A rendőrség nyomozása során az is kiderült, hogy 2018 áprilisa és 2020 májusa között szintén egy cég képviselőjeként mesterséges kereskedelmi kapcsolatokat hozott létre más vállalatokkal, abból a célból, hogy kevesebb illetéket és adót kelljen befizetni az államkasszába; ez esetben 3.051.463 lejes csalásról volt szó. A férfi 2022 márciusa és 2024 áprilisa között újra az egyik fent említett cégnél dolgozott, ekkor 13 áfaleírást „intézett”, ezek összértéke 8.197.735 lej, s ebből a nyereség 504.016 lej volt. Az okozott kár összértéke 23.043.839 lej.

Forrás: Rendőrség

A házkutatásokról az ügyészség is beszámolt egy, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, melyben megjegyzik, hogy a fent említett cégek közül kettőt szándékosan fizetésképtelenné nyilvánítottak vagy csődeljárást indítottak, s két vállalat között fiktív eladásokat vezettek be a könyvelésbe. 

A házkutatások során számos dokumentumot, könyvelési anyagot és használt elektronikai eszközt találtak a rendőrök, melyeket el is koboztak. Az ügyben további vizsgálat zajlik. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában