Olimpiai selejtezőtorna

2024.03.13. 12:17

Mikler újra a kapuban, Chema magyarul és magyarán (videó)

A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Chema Rodríguez szerint a Tunézia elleni csütörtöki első mérkőzés sorsdöntő lehet a tatabányai olimpiai selejtezőtornán. A magyar válogatott keretében két változás van az Európa-bajnoksághoz képest. Máthé Dominik térdsérülés miatt nem lehet ott a többiekkel, Mikler Roland viszont visszatért a csapatba, de még kérdéses, hogy egyből a kezdőben kap majd helyet a rutinos játékos.

MW

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián, legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban.Az ottani negyedik helyezése holtversenyben az eddigi legjobb eredmény, hiszen az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es játékon is negyedikként végzett válogatottunk.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese csütörtökön 21 órától Tunéziával, szombaton 18.30-tól Norvégiával, vasárnap 21 órától Portugáliával játszik. A csoport első két helyezettje jut ki az ötkarikás játékokra. 

RODRÍGUEZ, Chema
Jose Maria Chema Rodriguez Vaquero, a magyar válogatott spanyol szövetségi kapitánya 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Chema Rodríguez rendhagyó, érzelmes köszöntője

A magyar együttes örökmérlege mindhárom ellenfelével szemben pozitív, de a norvégoktól a legutóbbi négy alkalommal, a portugáloktól pedig a legutóbbi három meccsből kétszer simán kikapott. 

Három meccs, három mondat. Egy család vagyunk! Egy célunk van: ott lenni az olimpián. Hajrá, magyarok! – mondta magyarul a hétfői sajtótájékoztatón Chema Rodríguez, aki elárulta, hogy múlt pénteken este kezdődött a felkészülés, de akkor még nem teljes csapattal, de vasárnap óta teljes a keret

 – derült ki az Origo oldaláról.

Kulcsmeccs Tunéziával, Norvégia a favorit

Sosem könnyű elkezdeni egy tornát, számomra az első meccs a legfontosabb, az sorsdöntő lehet. Tunézia ellen mindenképpen nyernünk kell, hogy a további találkozókon legyen esélyünk a továbbjutás kiharcolására – szögezte le a magyar válogatottat 2022 óta irányító Rodríguez, akinek a csapata történelmet írt a az idei Európa-bajnokságon az ötödik hely megszerzésével.

A szakember kiemelte, hogy az észak-afrikai csapat fizikálisan nagyon erős, remek átlövőkkel, erős beállókkal és gyors szélsőkkel rendelkezik, illetve a játékosként kétszeres világbajnok francia Patrick Cazal személyében kiváló edzője van. A spanyol edző szerint papíron Norvégia a legerősebb, a legesélyesebb csapat a csoportban, a portugál válogatottat pedig a mieinkhez hasonlította.

Őket némileg hasonlónak tartom a magyarhoz: sok tapasztalt klasszis játékossal, sok fiatal tehetséggel, és ha a beállókat, ha az átlövőket, ha a kapusokat nézzük, tele van a keretük nagyszerű kézilabdázókkal

– nyilatkozta a magyarok kapitánya, aki hozzáfűzte, hogy a portugálok a Benfica, a Sporting CP, illetve a Porto csapatában a hazai bajnokságban megszokták, hogy nyomás alatt játsszanak. 

Nincs kivételezés kapusposzton

Az olimpiai selejtezőn ismét Mikler Roland lesz a válogatott csapatkapitánya, a rutinos kapus nemrégiben tért vissza a nemzeti csapatba, miután a Szeged játékosa kihagyta az Európa-bajnokságot.

A 39 éves kapus nagyon büszke volt a csapatra, másrészt nehezen élte meg, hogy csak a televízión keresztül kísérhette figyelemmel honfitársait – írta meg a Magyar Nemzet

Attól, hogy nem voltam ott az Európa-bajnokságon, a szívem együtt dobogott a többiekkel

– felelte az érdeklődésünkre Mikler Roland az olimpiai selejtezőre készülve, majd hozzátette, a válogatottban minden posztra két-három nemzetközi színtű játékos kell. A kapusoknál ez most adott, Mikler mellett Bartucz László és Palasics Kristóf tagja a keretnek, akik az Eb-n egyaránt jól teljesítettek. Ebből adódik a kérdés, hogy ki kezdhet a selejtezőkön, de Mikler Roland szerint senkivel nem lehet kivételezni.

Ez majd a pályán dől el, azon múlik, ki hogyan teljesít. Ez a pozíció nem jár senkinek, azt el kell foglalni és meg kell tartani, ez utóbbi a nehezebb

– árulta el a magyar kapus. Bartucz László nyolc év után kapott ismét meghívót a válogatottba, megállta a helyét az Európa-bajnokságon, s most cseppet sincs megbántódva amiatt, hogy Mikler akár kiszoríthatja a kapuból.

Nyilván Mikler Roli az első a sorrendben, utána egyenlők vagyunk. A válogatottban minden szerep hálás, s amikor lehetőséget kap az ember, akkor a legjobbját kell nyújtania a nemzetet képviselve

mondta magasztosan a 32 éves kapus. A két kiváló játékos mellé csatlakozott a vakbélműtéte után visszatérő Palasics Kristóf is.

A magyar válogatott kerete:

kapusok:

Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (CB Ciudad de Logrono, spanyol)

jobbszélsők:

Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA), Imre Bence (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Tatabánya)

jobbátlövők:

Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (HSV Hamburg, német)

irányítók:

Lékai Máté (Ferencváros), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)

beállók:

Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)

balátlövők:

Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)

balszélsők:

Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

A tornára 18 fő nevezhető, közülük kerül ki a mérkőzésenként pályára lépő 16 játékos. A torna alatt a 18-as és a bő 35 fős keret között öt cserére van lehetőség.

A torna menetrendje:

március 14., csütörtök:

Norvégia-Portugália 18.30

Magyarország-Tunézia 21.00

március 16., szombat:

Portugália-Tunézia 17.00

Norvégia-Magyarország 19.30

március 17., vasárnap:

Tunézia-Norvégia 18.30

Magyarország-Portugália 21.00

A csoport első két helyezettje jut ki az olimpiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában