úszás

2021.06.20. 12:31

Hosszú Katinkával készül Milák Kristóf olimpiai riválisa

A 100 és 200 pillangó korszakos klasszisa, Chad le Clos legyőzte régi riválisát, Cseh Lászlót a Budapest Openen. A dél-afrikaiak olimpiai bajnoka Hosszú Katinka sapkájában úszott hazánkban, nem véletlenül, vele készül az olimpiára – többek közt Milák Kristóf ellen. Neki azonban Tokióban Caeleb Dressel jelenti majd a legnagyobb kihívást, aki az amerikai válogatóról kiváló idővel üzent Magyarországra.

Tegnap véget ért a Budapest Open, a magyar úszók utolsó olimpiai kvalifikációs versenye a Tüske-uszodában. Jelentős mozgolódás nem történt a várható tokiói csapatban, a verseny legnagyobb érdekessége Chad le Clos feltűnése volt a zárónapon. A dél-afrikaiak olimpiai bajnok kiválósága Hosszú Katinka edzőpartnere az utóbbi időben Budapesten, és a magyar klasszis sapkájában úszott a férfi 100 pillangó döntőjében, amelyet Cseh László előtt nyert meg – ismerteti a Magyar Nemzet.

„Utolsó perces döntés volt, Katinka mondta, nem akarok-e vele edzeni egy kicsit Magyarországon, én meg azt feleltem, miért ne?” – fogalmazott a Magyar Úszószövetség közleményében Chad le Clos, aki Hosszú társaságában a magyar labdarúgó-válogatott Portugália elleni keddi Eb-meccsére is kilátogatott a Puskás Arénába. „Egészen felvillanyozódtam, átjárt az energia, óriási élmény volt a magyar–portugál. Magyarországhoz egy sor csodálatos emlék köt, itt megbecsülik az úszókat az emberek, úgyhogy nagyon jól érzem magam”.

Le Clos 52,01-es idővel nyert 100 pillangón, a második helyezett Cseh László pedig örült, hogy a régi ellenfele elindult a Budapest Openen. „Alighanem elmondhatjuk, hogy ma versenyeztünk utoljára egymás ellen Chaddel, ami egy szép és hosszú rivalizálás lezárása” – árulta el a 35 éves Cseh, aki Tokióban 200 vegyesen áll majd rajthoz, így ott elkerüli a pillangóra fókuszáló dél-afrikait. „Azt érzem, hogy mostanra lőttem be, mennyi pihenés kell ahhoz, hogy legyen sebességem. Mondjuk úgy, ebben a korban már kicsit több, de ez jó megtapasztalás volt, és elég jó úton vagyok”.

Chad le Clos a 2012-es londoni olimpián Michael Phelpst legyőzve volt bajnok 200 pillangón, 100-on pedig ezüstérmes akkor és legutóbb Rióban is – Csehvel és Phelpsszel hármas holtversenyben. Két-két világbajnoki címe is van mindkét távon, de a legutóbbi vb-n, 2019-ben már fejet kellett hajtania az új generáció előtt: 100-on Caeleb Dressel, 200-on Milák Kristóf mögött lett harmadik. Ennek ellenére Tokióban Chad le Clos lesz az egyik nagy ellenfele a 100 és 200 pillangón is a győzelemre törő Miláknak (és a hosszabb távon Kenderesi Tamásnak), így mindenképpen pikáns, hogy Budapesten, Hosszú Katinka társaságában készül többek közt magyar úszók ellen.

Ami Milák Kristóf tokiói ellenfeleit illeti, a Budapest Opennél is érdekesebb volt az ugyancsak ezen a héten zajló amerikai válogató. Kiderült, hogy

200 pillangón továbbra sem kell tartani senkitől, sőt az egyik legjobb amerikai, a sokak által Phelps-utódnak kikiáltott Luca Urlando nagy meglepetésre nem került be a legjobb kettőbe, így nem lesz ott a szám tokiói indulói között.

Ráadásul a győztes Zach Harting ideje sem erős (1:55,06), csaknem négy másodperccel volt lassabb Milák májusi, Eb-aranyat érő eredményénél (1:51,10).

A magyar klasszist sokkal inkább 100 pillangón késztethetik küzdelemre az olimpián. Ebben a számban Milák egyéni rekorddal, 50,18-cal szerezte meg a győzelmet az idei Eb-n, ami után arra utalt, hogy már csak egyvalakit kell elkapnia, a szám világcsúcstartóját (49,50), Dresselt, aki mögött egyébként ezüstérmes volt pályafutása első felnőtt világversenyén, a 2017-es budapesti vb-n. Nos, Dressel az omahai válogatón visszaüzent Magyarországra: 49,87-tel nyerte meg a nemzeti döntőt tegnap, így 100 pillangón még mindig ő tűnik az első számú aranyesélyesnek Tokióban.

Az amerikai válogató Hosszú Katinka szempontjából is tartogatott érdekességet: mint korábban megírtuk, egyik fő számában, 400 vegyesen négyen is jobbat úsztak, mint amivel a magyar olimpiai címvédő Európa-bajnok lett májusban.

Ezek is érdekelhetik