Elismerés

2021.12.20. 20:31

Kristóf Attila tiszteletére díjat alapított a Magyar Nemzet

Elsőként a lap kiváló teljesítményt nyújtó munkatársát, a belpolitika rovat vezetőjét, Baranyai Gábort tüntették ki.

A Magyar Nemzet hagyományteremtő céllal megalapította a Kristóf Attila-díjat, amellyel elsőként a lap kiváló teljesítményt nyújtó munkatársát, a belpolitika rovat vezetőjét, Baranyai Gábort tüntették ki. A díj egyszerre két dolgot, a szakmai munkát és a közösségteremtő szerepet hivatott elismerni - írja a Magyar Nemzet. 

A Kristóf Attila-díj a Magyar Nemzet korábbi díjainak örökébe lép, amellyel a Magyar Nemzet hagyományát folytatva a lap egy belsős munkatársát tüntetjük ki – hangsúlyozta az újonnan megalapított díj átadásán a Magyar Nemzet főszerkesztője. Toót-Holló Tamás rámutatott:

ez a díj egyszerre két dolgot, a szakmai munkát és a közösségteremtő szerepet hivatott elismerni, nem utolsósorban pedig így szeretnének tisztelegni a Magyar Nemzet egykori kiváló újságírójának, Kristóf Attilának az emléke előtt.

A díjazottat méltatva a főszerkesztő kiemelte: a belpolitika rovat vezetője egy nagyon nehéz időszakban – beleértve a koronavírus elszabadulását és a szüntelen humánpolitikai változásokat is – derekasan helytállt, s irányításának köszönhetően mindig biztos kézben volt a rovat. Egyben kiemelte: a rovatvezetőnek átadott elismerés bizonyos értelemben a Magyar Nemzet belpolitikai rovatának címzett elismerés is.

A kitüntetés átvétele után Baranyai Gábor köszönetet mondott a főnökeinek, a kollégáinak, legfőképpen pedig a belpolitika rovatnak az iránta tanúsított bizalomért, a türelemért, s azért, hogy „vállt vállnak vetve közösen küzdenek”.

Amikor 2015 tavaszán azzal kerestek meg, hogy egyszerre valami új és egyszerre valami patinás és régi alakul, igent mondtam. Ez a közel hét évvel ezelőtti pillanat vezetett el odáig, hogy most itt állhatok

– hangsúlyozta a kitüntetett, aki 2002-ben kezdte meg újságírói pályafutását, majd 2015-ben csatlakozott a Napi Gazdaság szerkesztőségéhez. Ugyanakkor – jegyezte meg – nagy sajnálatunkra szintén abban az időszakban, 2015 májusában vesztettük el Kristóf Attila kollégánkat is. Milyen furcsa: így kapcsolódnak össze, zárulnak be a körök – fogalmazott a rovatvezető.

Kristóf Attila a Magyar Nemzet főmunkatársa, publicistája volt 2015-ben bekövetkezett haláláig.

A díj névadója 1938. április 22-én született Csikvándon. 1956–1960 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–újságírás szakán tanult. 1960-tól a Magyar Nemzet munkatársa, 1983-tól főmunkatársa, 1991–1992 között főszerkesztő-helyettese volt, majd 1996–2000 között a szerkesztőbizottság tagja. 1997–2000 között a Magyar Nemzet elnökeként dolgozott. Évtizedeken keresztül írta Én nem tudom… címmel publicisztikai sorozatát. A Rózsa Ferenc- és Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjas újságíró riportjai mellett számos bűnügyi és dokumentumregény szerzője volt. Az utolsó pillanatig dolgozott, csupán a halál ütötte ki kezéből a tollat.

A díj szellemi folytonosságát jelképezi, hogy a húsz éve, 2001-ben Magyar Nemzet-díjjal kitüntetett Kristóf Attila még életében díjat akart alapítani, azonban ez  halála után, csak most teljesülhetett. S húsz év múltán a díj immár az ő nevét viseli – családtagjainak és jogutódjainak egyetértésével és jóváhagyásával. 

Borítókép: balról Baranyai Gábor rovatvezető és Toót-Holló Tamás főszerkesztő (Fotó: Mirkó István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában