Hagyatékok

2021.04.21. 18:35

Páratlan kincsekkel gyarapodott a Tornyai-múzeum fotótára

A hódmezővásárhelyi fotótörténet második világháborút követő időszakának két jelentős fotográfusa, Lusztig Imre (1924-2003) és Bodrogi Imre (1897-1964) hagyatékával, 286 fényképpel, üveg- és filmnegatívval, valamint a Lusztig-műterem fotótechnikai eszközeivel gazdagodott a Tornyai János Múzeum gyűjteménye – tájékoztatott a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény szerdán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Tornyai-múzeum folyamatosan bővíti a Helytörténeti Gyűjtemény Fotótárát. Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg – egy korábbi hatszáz darabos kollekciót követően – a dél-alföldi város fotótörténeti szempontból jelentős fotógráfusai: Bodrogi Imre, Lusztig Imre, Lepage Lajos és Tapasztó Andor felvételeit. Különösen értékesek és helytörténeti szempontból jelentősek Lusztig Imre személyes tárgyai és a fényképész tevékenysége során használt munkaeszközei.

Lepage Lajos és Tapasztó Andor a húszas-harmincas évekből származó egy-egy csoportképe és portréja igazi kuriózumot jelent, ugyanis e két fényképésztől ezidáig alig állt rendelkezésre fotó a múzeum gyűjteményében.

A múzeum 1945 utáni időszakból származó fotográfiai anyaga meglehetősen hiányos volt, de a Bodrogi- és Lusztig-kollekciók megszerzése pótolja ezt a hiátust. Bodrogi Imre a negyvenes években az egyik legfoglalkoztatottabb vásárhelyi fényképész volt, aki portréfotók mellett számos iskolai és egyleti tablót készített. Önálló műtermét 1951-ig üzemeltethette, ekkor belépett a Fényképész Szövetkezetbe. Kiemelten jelentős az a 32 üvegnegatív, amelyen az 1947-ben érettségizett bethlenes diákokat és tanáraikat örökítette meg.

A pályázati forrásból vásárolt anyag nagyobb részét az egykori Plohn-tanítvány, Lusztig Imre hagyatéka teszi ki, akinek 2003-ban bekövetkezett halála után öröksége szétszóródott, döntő része megsemmisült. A fényképek között az 1940-es évek végétől az ezredfordulóig készített felvételek és negatívok is megtalálhatóak, köztük esküvői, iskolai tablóképek és családi műtermi fotók. Külön érdekesek a hetvenes-nyolcvanas években készült várostörténeti felvételek a Tuhutum utcai zsidó temetőről vagy épp az Újtemplom tornyából készített panorámakép.

A képek közül a múzeum közösségi médiafelületein mutat majd be hamarosan válogatásokat, és az új gyűjteményi anyagot a jövőben különböző kiállításokon és publikációkban is megismerhetik a vásárhelyiek – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában