Krimi

2021.09.11. 08:00

„Anyukám sokkos állapotban volt” – Nagy a baj Óbudán, nyomoz a rendőrség

Szélhámos vízvezeték-szerelő, kamu kéményes és álrendőr: a legkülönbözőbb indokokkal próbálnak bejutni a csalók főként idős emberekhez. Az esetek többsége újabban a III. kerületben történik.

Forrás: police.hu

Legutóbb egy idős hölgyet károsított meg egy férfi a III. kerületben. Magát vízvezeték-szerelő mesternek kiadva, néhány belsős információ segítségével, 50 ezer forintot csalt ki a mit sem sejtő asszonytól Békásmegyeren – A történet részleteiről az áldozat egyik, a neve elhallgatását kérő családtagjától értesült a Metropol – szemlézte a Ripost.

Sokkos állapotba került az átvert hölgy

Szombaton édesanyám a helyi szupermarketből jött ki bevásárlás után, amikor egy 170 cm körüli, vékony testalkatú, 45-50 éves férfi várt rá munkaruhában. Magát vízszerelőnek adta ki. Anyukámat a nevén szólította, és megkérdezte: Megismer-e, a szövetkezetnél vagyok vízszerelő, a harmadikon élő idős bácsi betelefonált, hogy ázik. Anyagra kellene pénz, hogy minél előbb megcsináljuk. A számlát hozom majd! – mesélte az áldozat rokona.

Ezután a férfi elkísérte áldozatát egy ATM-hez, és kint megvárta, amíg felveszi pénzt. Feltehetően azért várt kint, hogy ne készülhessen róla kamerafelvétel. Összesen 50 ezer forintot vett át a nőtől, azonban számlát vagy átvételi elismervényt nem adott. A csaló azt mondta, nemsokára a kollégájával együtt megy elvégezni a munkát, azonban többé nem látták.

Anyu lement az alattunk lévőhöz, hogy megnézze a beázás mértékét, ekkor szembesült vele, hogy becsapták. Hívott engem, én pedig felhívtam a lakásszövetkezetet. Kiderült, hogy nem dolgozik náluk ilyen személyleírású férfi. Anyukám sokkos állapotban volt, ezért én tettem meg a feljelentést – nyilatkozta zaklatottan a rokon.

Nyomozást indított a rendőrség

A Budapesti Rendőrfőkapitányság a Metropol érdeklődésére a következőt írta: „A leírt esettel összefüggésben a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányság feljelentés alapján csalás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Az egyenruhások egy jó tanáccsal is ellátták a lakosságot:

A rendőrség javasolja, hogy ilyen esetekben ismeretlen személynek, előleg címén pénzt ne adjanak át, vegyék fel a kapcsolatot a közös képviselővel, az érintett szomszéddal.

Amennyiben felmerül a csalás gyanúja, úgy haladéktalanul tegyenek bejelentést a rendőrségen.

Már korábban is felbukkant az ál-vízvezetékszerelő

A Metropol korábban már beszámolt az óbudai Szőlő utcában lakó Marika néni történetéről, akit ugyancsak egy rejtélyes kamu-mesterember vert át.

Valaki vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, még azt is mondta, hogy szívesen bevásárol nekem, de miután megkapta a bevásárláshoz szükséges tízezer forintot, már nem láttam többet

– osztotta meg tapasztalatát még januárban Marika néni.

Az Obuda.hu híroldal tanúsága szerint az elmúlt években több alkalommal is történt lakossági bejelentés arról, hogy ál-vízóraleolvasók, vagy éppen kamu FŐTÁV-dolgozók próbáltak meg lakásokba bejutni.

 

Kéményesként kértek előleget a szélhámosok

Egy ugyancsak kamu-mesteremberről szóló korábbi történetet is megosztott a Metropollal egy óbudai lakos a Tímár utcából.

Néhány éve kéménybéléssel foglalkozó vállalkozóknak adták ki magukat csalók, akiknek egy idősebb hölgyet sikerült megkárosítaniuk 100 ezer forinttal. Eredetileg 140-et kértek előlegnek, és voltak olyan ostobák, hogy egy hét múlva visszajöttek a maradék pénzért. Addigra viszont már a feljelentés megtörtént, és amikor elhagyták az épületet, feljegyeztük a rendszámukat, és ez alapján el is kapták őket – mondta el a lapnak a férfi.

 

Állítólag álrendőrök portyáztak Óbudán

A III. kerületből a Pacsirtamező és a Tímár utca környékéről is érkezett beszámoló lapunkhoz egy hasonló próbálkozásról. Két civil ruhás férfi rendőrnek adta ki magát, így akartak bejutni egy nyugdíjas hölgy lakásába. A történetről az egyik szomszéd árult el részleteket a Metropolnak.

Úgy néztek ki, mint akik rosszban sántikálnak, ezért az út másik oldaláról figyeltem őket – idézte fel a férfi. Egyikőjük úgy csinált, mintha csengetne, a másik pedig eközben bement a kapun. Hívtam is az ismerősömet az épületben, ő mondta, hogy épp a harmadikon próbálnak bejutni a szomszédasszonyhoz. A hölgy azonban gyanút fogott, és nem engedte be őket – nyilatkozta a lapnak a szomszéd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!