Hajdú-Bihar

2007.10.26. 06:34

A pikkelysömör nem fertőz - szombat, nyílt nap

<p>Debrecen – A betegségben érintettek jelentős része kiterjedt és látványos bőrtünetektől szenved, ezzel romlik életminőségük, jelentős pszichés megterhelést ró a betegség, az érintettekre és a környezetükben élőkre is.</p>

– A Psoriasis világnap alkalmából a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája orvosai, nővérei és asszisztensei tartanak előadásokat és gyakorlati bemutatásokat a megjelenők számára október 27-én szombaton 10 és 15 óra között . A nyílt napon számítanak a betegek, családtagok és érdeklődők megjelenésére. Helyszín: DE OEC Bőrgyógyászati Klinika könyvtára, Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis, a bőrt, a körmöket, a hajas fejbőrt érintő, nem fertőző bőrbetegség. Krónikus, hosszan tartó, időnként kiújulásra hajlamos. Előfordulása a népesség 2%-ra becsülhető, Magyarországon feltehetően 140-200.000 – re tehető az érintettek száma. Jellemző, hogy a nőket és férfiakat hasonló mértékben érinti és bármely életkorban jelentkezhet. A pikkelysömör kialakulásában veleszületett hajlam illetve, úgynevezett provokáló faktorok játszanak szerepet. A költséges és időigényes kezelések anyagi megterhelést is jelentenek, ezzel újabb szociális problémát idéznek elő. A súlyos izületi gyulladással járó esetek, mozgáskorlátozottságot, rokkantságot okozhatnak. A beteg állapotától függő megtervezett és vezetett kezeléssel azonban, ma már a betegség hatásosan tünetmentesíthetők – tartalmazza a nyílt nap alkalmából készült klinikai tájékoztató.

A nyílt nap tervezett programja:

A psoriasis jellemzői, általános tudnivalók
A psoriasis kezelési formái
Fényterápiás lehetőségek psoriasisban
A lokális kezelés formái psoriasisban
Modern terápiás eljárások
Gyógyszeres terápiák psoriasisban
A sorstársi közösség szerepe az életminőség javításában – Psoriasis Club

A tájékoztatót tartja: dr. Remenyik Éva egyetemi docens, igazgató és dr. Szegedi Andrea egyetemi docens (Bőrgyógyászati Klinika DE OEC)

Psoriasis világnap címmel a részletes ismertető letölthető (146 (KB)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!