Friss hírek

2007.10.19. 15:30

Kiemelkedő, komplex program a kis-és közepes vállalkozóknak - kormányszóvívői tájékozattó

<p>Az utóbbi évtized legnagyobb fejlesztése valósulhat meg a következő hét évben a kis és közepes vállalkozók számára. A kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a múlt héten döntött a kis- és középvállalkozások fejlesztésének stratégiájáról. Eszerint 3 ezer milliárd forintos támogatáshoz juthatnak a vállalkozások 2013-ig - hangzott el a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón pénteken, Székesfehérváron.</p>

Ehhez hozzájárul, hogy 2007-2013 között az uniós költségvetésből 7 ezer milliárd forint fejlesztés valósul meg hazánkban, amely közvetve, vagy közvetlenül segíti a kis és közepes vállalkozásokat, de a kormány korábban több olyan intézkedést is tett, amely megalapozza a stratégiát. Ilyenek, pl. a technikai fejlesztésre, munkahelyteremtésre kiírt 400 milliárd forintnyi pályázatok, és a már életbe lépett bürokráciacsökkentő program, amellyel szélesedik az elektronikus ügyintézés, gyorsul a cégbejegyzési eljárás, valamint csökkennek az illetékek, és a tőkeminimum - mondta Budai Bernadett szóvívő.

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára kiemelte: a meghirdetett program 3ezer milliárd forintos összege százszorosa a Széchenyi-terv keretének. Két eleme: a vissza nem térítendő támogatások, illetve uniós forrásból finanszírozott hitel-, tőke- illetve garancia programok. 2500 milliárd forintot kezdő vállalkozóknak juttatnak, további 500 milliárd forintot pedig a bürokrácia csökkentésére.

A GDP 5 százaléka éves szinten az az adminisztrációs teher, amely a vállalkozókat sújtja. Az Unio 15 legfejlettebb országában ez csupán 2.7, 3 százalék. Ezt a különbséget szeretnék megszüntetni 2013-ig - hangsúlyozta Egyed Géza.

Hozzátette: a program komplex, mert gyorsabb ügyintézést, nagyobb biztonságot, tisztább versenyfeltételeket, finanszírozást, és a vállalkozások épített és info kommunikációs feltételeinek javítását is szolgálja.

A Világbank szeptemberben közzé tett publikációja szerint Magyarország a vállalkozók üzleti környezetét tekintve 20 helyet ugrott előre 2006-hoz képest. Most a 45. helyen vagyunk, de 2010-ig szeretnék a harmincadikak lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!