Friss hírek

2006.12.09. 17:25

PUSKÁS TEMETÉS: Véget ért a búcsúztatás

<p>Véget ért Puskás Ferenc búcsúztatása a november 17-én elhunyt labdarúgóról elnevezett stadionban. Az eseményen - melyet több mint 10 ezren követtek végig a helyszínen - feolvasták Schmitt Pál a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnökének, a Puskás Ferenc Kegyeleti Bizottság vezetőjének gondolatait, valamint beszédet mondott Szepesi György kommentátor, Ramon Calderon a Real Mardid elnöke, Angel Maria Villar Llona a spanyol labdarúgószövetség elnöke és az Európai Labdarúgószövetség (UEFA) első alelnöke és Buzánszky Jenő az Aranycsapat egyik még élő játékosa.</p>

A ceremónia a Szózattal kezdődött, ezt követően Schmitt Pál beszédét Novotny Zoltán sportriporter olvasta fel. A MOB elnöke szerint, aki betegsége miatt nem vehett részt a rendezvényen, hálát kell adni istennek, hogy amikor "évszázadonként egyszer egy zsenit küldött a világra a milliónyi labdarúgó közé, akkor azt épp Magyarországnak adta."

Szepesi György azt hangsúlyozta: a futball örök, ezért Puskás Ferenc emléke is örökké élni fog. Ezt követően a Real Madrid küldöttsége tisztelgett az Aranycsapat kapitánya előtt. Ramon Calderon szerint Puskás hős és példakép volt Európában, Spanyolországban és hazájában is, ahová mindig haza akart térni.

Ezután lejátszották Puskás Ferenc kedvenc nótáját: a Nótás kedvű volt az apám című dalt, majd Angel Maria Villar Llona beszédében megköszönte mindazt, amit Puskás a spanyol labdarúgásért tett.

Végül Buzánszky Jenő az Arancsapat nevében búcsúzott a legendás 11 csapatkapitányától. Buzánszky szerint Puskás a pályán zseni volt, de az életben ember tudott maradni.

Ezután Puskás koporsóját egy ágyútalpra helyezték és ezen szállítják át a Szent István Bazilikába, hol este 7 órakor kezdődik a gyászszertartás. A menetben olimpikonok, családtagok, volt játékostársak és szurkolók követik Puskás koporsóját.

A koporsót a Dózsa György úton keresztül a Hősök terére kísérik, ahol katonai tiszteletadás mellett emlékeznek meg a világhírű labdarúgóról. A díszszázad sortüzét követően a tábori püspök áldja meg Puskás földi maradványait.

A Hősök teréről az Andrássy és a József Attila úton keresztül a Szent István Bazilikához megy a gyászmenet, ahol este 7-kor kezdődik a szertartás, amelyen beszédet mond többek között Sólyom László köztársasági elnök, Lamperth Mónika sportot felügyelő önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Joseph Blatter a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA elnöke, Juan Antonio Samaranch a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke, Puskás Ferenc régi barátja, illetve Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke. Puskás Ferencet a Szent István Bazilika altemplomában helyezik végső nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!