Nyeregbe!

Rónai Gábor

Van egy barátom, Frici a neve. Frici igazi sportember. Imád futni, bár mostanság, ötven felett már kevesebbet vállal. A lába – két futballsérülés miatti műtét után – nem az igazi, meg a lendülete is megkopott egy kicsit. 

Frici imádja a Balatont. Nyaranta heteket tölt a magyar tenger partján – neki a Balaton a Riviéra. Képes naphosszat bámulni a vizet, a vitorlásokat, a csodás naplementét. És rugdosni a labdát a haverokkal, az unokákkal. 

Frici rajong a fociért. Az olasz liga és a Juventus a nagy szerelme – no meg a magyar válogatott. Amióta Marco Rossi a kapitány, nem hagyott ki szinte egyetlen hazai meccset sem. Ha a Puskás Arénában játszik a nemzeti tizenegy, szinte mindig ott van a lelátón, s szurkol Szoboszlai Dominikéknak. Amikor hazajön, rendre elújságolta, hogy mennyire magával ragadta a stadion semmihez sem fogható atmoszférája. Azt mondja, 

sosem volt ilyen jó kezekben a nemzeti csapat mint most, a „Signor” csodát tett a mieinkkel, újra van mire büszkének lennünk.

Frici nagyon válogatós. Magyar focit egyáltalán nem néz, nem tudja megütni az ingerküszöbét. Hiába győzködöm, hogy vannak azért jó meccsek a mi ligánkban is, egy Fradi–Újpest például mindig kuriózum, süket füleket találok, mintha a falnak beszélnék. 

Frici nagyon várja az Európa-bajnokságot. Büszke rá, hogy a magyar válogatott zsinórban a harmadik Eb-jére jutott ki, amiatt közben azért fáj a szíve, hogy nem lehet ott a helyszínen, nem élheti át a csodát, amit nyolc éve 2016-ban, a portugálok ellen már átélt. Dzsudzsák Balázs duplájától és Gera Zoltán fű alatti bombájától még ma is kirázza a hideg – ha nem nézte vissza a meccset a videómegosztón ezerszer, akkor egyszer sem. 

Frici most ugyanilyen szép gólokat vár a magyaroktól. Svájc ellen kettőt, a németek ellen hármat, a skótok ellen négyet – Frici nem telhetetlen, de szeret álmodozni. Szombaton nemzeti mezbe öltözve, sállal a nyakában, sörrel a kezében fog leülni a televízió elé, s a gólokra akkorákat fog kiáltani, hogy ha elköltözik az egész lépcsőház, az sem fogja érdekelni. 

Frici nagyon bízik a nemzeti csapatban, és nagyon reméli, hogy sikerül továbbjutnia a csoportjából. Már csak azért is, mert a kapitány néhány napja tett egy ígéretet, s most Frici mellett minden magyar futballszurkoló azt várja, hogy ezt az ígéretet be tudják vasalni az olasz mesteren. 

Frici még soha nem tekerte körbe biciklivel a Balatont, de Marco Rossi társaságában örömmel megtenné. 

Aligha van ezzel egyedül.