ERDON Országos hírek

2012.11.05. 15:25

Románia nem siet az euróövezetbe

Románia nem siet az euróövezetbe, ugyanakkor fontosnak tartja a konvergencia-kritériumok teljesítését - derült ki Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatából hétfőn.

Románia nem siet az euróövezetbe, ugyanakkor fontosnak tartja a konvergencia-kritériumok teljesítését - derült ki Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatából hétfőn.

 

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta: fontos, hogy Románia továbbra is erőfeszítéseket tegyen az eurózóna csatlakozásához szükséges gazdasági mutatók teljesítése érdekében, de alaposan meg kell fontolni a csatlakozás időpontját. Hozzátette: ez utóbbi kitűzésekor azonban figyelembe kell venni a romániai lakosság és az eurózónában lévő állampolgárok vásárlóereje közötti jelentős különbséget.

Románia hivatalosan 2015-re tűzte ki az euró bevezetésének időpontját.

"Romániának Lengyelország útját kell követnie, ami azt jelenti, hogy minél szilárdabb Európát akar, és csatlakozni akar az euróövezethez, de a 2015-ös időpont nincs kőbe vésve" - mondta Ponta.

A hétvégén Mugur Isarescut, a román központi bank kormányzóját idézte az amerikai The New York Times napilap, amely szerint a jegybankelnök szerint "szóba se jöhet" 2015-ös csatlakozási időpont.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a gazdasági fegyelem gyakorlására jó eszköz az euróövezeti tagsághoz szükséges gazdasági mutatók teljesítése, így például az államháztartási hiánynak 3 százalék alatt tartása.

A december 9-i parlamenti választások után felálló román kormány fogja eldönteni, hogy módosítja-e vagy megőrzi a korábbi csatlakozási ütemtervet. Az új kormányt is várhatóan Victor Ponta vezeti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!