ERDON Országos hírek

2009.01.06. 13:01

Nem lehet halmozni a nyugdíjat és a fizetést

<p>Január 5-én lépett hatályba az a sürgősségi kormányhatározat, amit takarékossági megfontolásból fogadtak el még a tavaly december 30-ai kormányülésen.</p>

Az említett kormányrendelet többek között megtiltja, hogy az állami szektorban tovább dolgozó nyugdíjasok a fizetésük mellett nyugdíjukat is felvehessék. A magánszektorban dolgozókra nem érvényes a rendelet. Egy állami vállalatnál, vagy intézménynél nyugdíjazása után tovább dolgozónak 15 napon belül döntenie kell, hogy lemond-e nyugdíjáról és akkor tovább dolgozhat fizetésért, vagy ragaszkodik a nyugdíjhoz, de ez esetben nem lehet alkalmazott. Ha viszont a munkahelyet és fizetést választja, akkor a nyugdíja felfüggesztésétől számított 30 napon belül visza kell fizetnie a nyugdíjazáskor kapott jutalombért, vagy végkielégítést is, ami eggyes esetekben, például a Belügyminisztériumhoz tartozó egységeknél (csendőrség, rendőrség) a hadseregnél, az igazságügyben dolgozók esetén akár egy milliárd lejre is rughat. Elsőként jópéldát éppen Maga Gabriel Oprea belügyminiszter szolgáltatott, aki kijelentette az említett kormányrendelet elfogadásakor , hogy január 5-éig visszafizeti a nyugdíjazásakor kapott 25.000 eurót.

Amint már említettük, a legérintettebbek a belügyi, hadügyi és igazságügyi dolgozók, de jócskán vannak a tanügyben és egészségügyben is nyugdíjas dolgozók. Emil Boc kormányfő szerint a Belügyminisztériumnak Bukarestben mintegy 350 olyan nyugdíjas alkalmazottja van, akik a nyugdíjazásukkor régi lejben közzel 1 milliárd lej végkielégítést kaptak. Ezt most vissza kell fizetniük. Megyénkben többek között a most alakuló közösségi rendőrség parancsnoka Craciun Leucea érintett, aki a hadseregtől tábornokként vonult nyugdíjba. Megyénkben a tanügyben dolgozó több, mint 8000 személy közzül csak 69 olyan nyugdíjas van, aki teljes normával tanít tovább. Azt, hogy hányan tanítanak félnormával a Tanfelügyelőségen sem tudták még kedden megmondani, de lényegesen többen, mint egész normával. Ha ez utóbbiak a félnormáért nem lesznek hajlandóak lemondani a nyugdíjukról, gondot okozhat a tanügyben.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!