ERDON Országos hírek

2019.05.05. 13:46

Dăncilă: senkinek nem fogok könyörögni, hogy meghívjon a csúcstalálkozóra; a fontos, hogy jól sikerüljön az esemény

Senkinek nem fog könyörögni, hogy meghívják a nagyszebeni csúcstalálkozóra, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő szombaton a Hunyad megyei Rudabányán (Brad), leszögezve, az a legfontosabb, hogy az esemény minál jobban sikerüljön. 

Senkinek nem fog könyörögni, hogy meghívják a nagyszebeni csúcstalálkozóra, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő szombaton a Hunyad megyei Rudabányán (Brad), leszögezve, az a legfontosabb, hogy az esemény minál jobban sikerüljön. 

Nem haragszom (hogy nem kapott meghívást az EU-csúcsra - szerk. megj.), mivel nem hiszem, hogy ez megoldaná a dolgokat, és én konstruktívan gondolkodom. Remélem, hogy a csúcstalálkozó jól fog sikerülni, mert túl a személyes büszkeségen, a személyes érdekeken, országként ez a fontos számunkra - mondta Dăncilă.

Arról beszélt továbbra, hogy ő, kormányfőként megtette a kötelességét az Európa jövőjét illető kérdésben: május elsején részt vett a varsói csúcstalálkozón, ahol a többi résztvevő közép- és kelet-európai ország kormányfőjével együtt aláírták a Varsói Nyilatkozatot, amelyben leszögezik, hogy nem akarnak többé kétgsebességes Európát, nem akarnak különbségtételt az unió nyugati és keleti, vagy északi és déli országai között.

A kormányfő utalt azokra a megfogalmazott véleményekre is, melyek szerint minden államnak csak egy küldöttje lehet az Európai Tanácsban, hangsúlyozva, hogy voltak már kivételek, és példaként Lengyelországot és Észtországot említette.

Senkinek nem fogok könyörögni, hogy meghívjon az eseményre - szögezte még le a kormányfő.

Traian Băsescu volt államelnök, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora szombati Facebook-bejegyzésében rámutatott, a Lisszaboni Szerződés (az EU alapszerződését módosító, 2007. december 13-án aláírt dokumentum - szerk. megj.) értelmében Viorica Dăncilă kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó megbeszéléseire, azonban meg lehet hívni az azt követő fogadásra, ahol Klaus Iohannis államelnök egy rövid laudatio keretében bemutathatja őt az Európai Tanács tagjainak.

Az újságírók és a politikusok azon sajnálkoznak, hogy Dăncilă miniszterelnökasszonyt nem hívták még meg Nagyszebenbe. Emberek, nem is fog meghívást kapni az Európai Tanács munkamegbeszéléseire - fogalmaz a volt államelnök bejegyzésében.

Az unió rotatív elnökségének minden egyes mandátuma alatt megszervezésre kerül az Európai Tanács informális ülésére, amelynek az éppen elnökséget betöltő ország a házigazdája, ez esetben Románia, mutat rá Băsescu, nyomatékosítva, hogy ő 19 ilyen ülésen vett részt 10 év alatt).

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Tanácsba minden tagország csak egy személyt delegálhat, és ez a hely annak a személynek van fenntartva, aki az illető ország alkotmányába foglaltak szerint az államot hivatott képviselni. Románia esetében ez a személy Klaus Iohannis államelnök, magyarázza a volt államfő.

Hangsúlyozza még, hogy a hat hónapos mandátum alatt Dăncilă kormányfő és Iohannis államelnök két külön európai intézményben képviselik Romániát: Iohannis az Európai Tanácsban, Dăncilă pedig az Európai Unió Tanácsában.

 

www.agerpres.ro

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!